Succesvolle lancering van TESS, de nieuwe telescoop die op planeten moet jagen

19 april 2018
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in Florida een raket gelanceerd met een telescoop aan boord. Alles is vlot verlopen. Wat zijn de verwachtingen? Leen Decin, sterrenkundige aan de KU Leuven, licht de plannen toe.

TESS, wat staat voor Transiting Exoplanet Survey Satellite, werd gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida, aan boord van een Falcon 9-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX. De lancering had twee dagen geleden al moeten plaatsvinden, maar moest worden uitgesteld omdat er nog extra controles nodig waren.

De nieuwe ruimtetelescoop heeft als opdracht om te zoeken naar nieuwe exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel dus, die om een andere ster draaien dan de zon. TESS is de opvolger van Kepler, die negen jaar geleden de ruimte in gestuurd werd en nu stilaan het einde van zijn leven nadert.

Kepler kon het bestaan van meer dan 2.600 exoplaneten bevestigen. TESS is een pak krachtiger: het gebied dat de telescoop kan afspeuren is 350 keer groter dan dat van Kepler. De NASA hoopt met TESS meer dan 200.000 nabije sterren te bestuderen, om zo 3.000 nieuwe planeten te kunnen ontdekken, waarvan misschien ook leven mogelijk is.

Naar verwachting zit TESS over ongeveer twee maanden in de juiste baan om de aarde. Dan kan de zoektocht pas echt beginnen.

Beluister het interview met Leen Decin in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'