Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Superieure man

vr 12 feb. - 1:53

"Alles samen heeft het in onze contreien meer dan 2000 jaar geduurd voor er van enige gelijkheid tussen man en vrouw sprake was.", Walter Zinzen in het Middagjournaal van Nieuwe Feiten.
Superieure man

"Wat zijn we toch gelukkig te mogen leven in een beschaafde samenleving, waar man en vrouw gelijke rechten hebben. Onze cultuur is dus duidelijk superieur aan alle andere -achterlijke- culturen waar dat niet het geval is. Het gevolg van een eeuwenlange evolutie, toch?

 

Laten we beginnen met Aristoteles, de tot op vandaag bewonderde oud-Griekse wijsgeer. Hij zei het zo: "Een man is nog laf als hij zo moedig is als een vrouw." Later, doceerde Thomas Van Aquino, de grondlegger van de Thomistische wijsbegeerte dat 'een man een vólkomen wezen, de vrouw een ónvolkomen wezen' is. Maar ja, Aristoteles en Thomas kende de verlichting nog niet.

 

Geef ons dus maar Voltaire of Kant. Voltaire beschouwde 'de man als superieur omdat die geen vrouwelijke uitvinders kende' en Kant vond 'de vrouw zedelijk en intellectueel minderwaardig'. Door de Katholieke Kerk werden ze alvast niet tegengesproken. Niet minder dan drie pausen, Leo XIII, Pius XI en en Pius XII orakelde dat 'de man de baas is en de vrouw hem gehoorzaamheid verschuldigd'.

 

En de Franse Revolutie dan met haar idealen als fraternité en égalité. Broederlijkheid, misschien. Maar de zusterlijkheid? En zeker de gelijkheid, was ver te zoeken. Het was Napoleon die met zijn Code de idealen vastlegde in1804.

Enkele citaatjes maken duidelijk hoe hij over de vrouwen dacht: "De vrouw is het bezit van de man, zoals de fruitboom het bezit is van de tuinier". En nog één: "De vrouw en haar schoot zijn het bezit van de man".

 

In de Code Napoleon, die tot ver in de twintigste eeuw ons eigen burgerlijk wetboek heeft beïnvloed, heeft de vrouw dan ook geen enkel recht. Pas in 1976 werd de laatste discriminatie van de gehuwde vrouw uit dat wetboek verwijdert.

 

Alles samen heeft het in onze contreien dus meer dan 2000 jaar geduurd voor er van enige gelijkheid tussen man en vrouw sprake was. Het zou ons moeten behoeden voor teveel geroffel op de borst als we anderen verwijten toesturen.

Fijne gedachte voor het weekend, niet?

 

Herbeluister zijn middagjournaal in Nieuwe Feiten:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet