"Supersnelle elektrische fietsen moeten vergoeding krijgen"

13 september 2016
Wie met de fiets naar het werk gaat, kan een hiervoor een fietsvergoeding krijgen. Maar voor wie dat doet met een elektrische fiets die tot 45 km per uur kan halen, geldt dat niet. En dat moet anders, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh van CD&V.

De “speed pedelec”, want zo heet deze supersnelle elektrische fiets, is nog niet zo lang op de markt. En de wetgeving liep nog achter. Maar vanaf 1 oktober komt daar verandering in, zegt Jef Van den Bergh, en wordt de speed pedelec beschouwd als een subcategorie van de bromfietsen. Gevolg is echter dat er onduidelijkheid komt of de gebruiker ook nog recht zal hebben op de fietsvergoeding.

Die onduidelijkheid trekt zich ook voor de werkgever die de vergoeding uitbetaalt. Als de sociale zekerheid en de fiscaliteit correct worden toegepast, kunnen zij geen vrijstelling krijgen op die fietsvergoeding, zegt Van den Bergh.

Die onzekerheid wil hij wegwerken met een wetsvoorstel: de speed pedelics krijgen een aparte categorie binnen de bromfietsen met een eigen symbool in de wegcode én een eigen, kleine nummerplaat. En ook de vergoeding moet blijven.

Zolang men moet blijven trappen, blijven het fietsen.
Jef Van den Bergh

Van den Bergh hoopt tegen 1 januari volgend jaar een meerderheid te vinden voor het wetsvoorstel. 

Het volledige interview kan je hieronder beluisteren.

Radio 1 Select