Superverspreiders, chronisch zieken en essentiële werkers: deze mensen moeten coronavaccin eerst krijgen volgens Belgen

17 november 2020
© Jonas D'Hollander (Belga)
Mensen met onderliggende aandoeningen, essentiële werkers en mensen die het virus makkelijk verspreiden moeten volgens Belgen voorrang krijgen op het coronavaccin. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven, UC Leuven en Universiteit Maastricht waarbij 2.000 mensen werden bevraagd. Deelnemers gaven ook aan dat wetenschappers moeten beslissen wie het vaccin eerst krijgt.

Nu een werkend vaccin steeds meer binnen handbereik komt, moet er ook bepaald worden welke mensen het vaccin eerst krijgen. Verschillende beleidsmakers en wetenschappers zijn volop bezig met het ontwikkelen van een vaccinatiestrategie. Daarbij is het belangrijk om te luisteren wat de bevolking hier van vindt om twee redenen zegt Jeroen Luyten, gezondheidseconoom aan de KU Leuven en één van de onderzoekers. 

"De vaccinstrategie is geen puur wetenschappelijke keuze. Het gaat ook om een ethische keuze. Daarom is het belangrijk om ook naar de man in de straat te luisteren. Het oordeel van een wetenschapper is ook maar een mening. Dus is het belangrijk om feedback te krijgen van een grote groep mensen", klinkt het.

"Ten tweede is het van pragmatisch belang om de bevolking aan onze kant te hebben in de vaccinatiecampagne", vertelt Luyten. "Als mensen het gevoel hebben dat bepaalde lobbygroepen het vaccin naar hen toetrekken dan zorgt dat voor problemen."

Daarom hebben wetenschappers van de KU Leuven, UC Leuven en Universiteit Maastricht 2.000 Belgen bevraagd over de vraag wie het vaccin eerst mag toegediend krijgen.

Beluister het gesprek met Jeroen Luyten in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: