Sushi made by women?

13 oktober 2015
Bent u ooit in een authentieke Japanse sushi-bar geweest? Zo een met een gekoelde vitrine waar de klanten de ingrediënten aanwijzen waar de sushi-chef dan akelig bedreven mee aan de slag gaat?
 
Dan was die chef beslist een man. Want sushi bereiden is mannenwerk. Sushi luistert zo nauw, dat alleen mannen na jaren en jaren training vis in kleefrijst kunnen rollen.
 
Vrouwen hebben te kleine en te warme handen, ze kunnen de zware arbeid niet aan, ze dragen make-up en parfum die de subtiele smaken en aroma's bederven en - jawel hoor - ze menstrueren.
 
Maar, er is nu een restaurant in Tokio dat het glazen sushi-plafond én de Japanse belustheid op traditie wel heel driest bestormt: het volledige personeelsbestand van Nadeshico Sushi is vrouwelijk. Inclusief de chefs en het management. 
 
Enfin, stel u bij die bestorming niets al te viriels voor. 'Nadeshico' betekent 'roze' en de slogan van Nadeshico Sushi is 'vers & kawaii', en 'kawaii' is typische Japanse schattigheid.
 
Benieuwd of onze man in Japan al schattige roze sushi ging eten. En naar zijn kijk op de mannelijke dominantie op culinair en ander maatschappelijk vlak daar.

Radio 1 Select