Sven Biscop: “Tijd dat Europa proactieve diplomatieke initiatieven neemt met de rest van de wereld”

8 februari 2017
Europa volgt nog steeds slaafs alle beslissingen van de Verenigde Staten terwijl ze zichzelf moet emanciperen. Dat zegt professor Internationale Betrekkingen en onderzoeker aan het Egmont Instituut Sven Biscop.

De professor Internationale Betrekkingen is niet mals voor Europa in de Syrische burgeroorlog. “Europa staat gebiologeerd naar Trump te kijken. We zijn gechoqueerd en het enige wat we doen is zijn beleid bekritiseren, terwijl we eigenlijk zelf proactieve, diplomatieke initiatieven moeten nemen. Daarom moeten we niet onmiddelijk anti-Amerikaans worden natuurlijk."

Het machtsevenwicht tussen de grootmachten is aan het veranderen. Trump wijzigt zijn buitenlandse koers en Rusland is macht aan het verliezen. "In dat plaatje moet Europa beter nadenken over haar belangen.

Voor bepaalde thema's zullen we nauwer moeten samenwerken met China of Rusland dan met de V.S

Dat is voor Europa een heuse mentaliteitswijziging. "Europa zit nog in een sfeer waar ze slaafs de V.S. volgt terwijl ze zichzelf moet emanciperen. Nochtans heeft ze alle middelen om dat klaar te krijgen. Europa blijft nog steeds de tweede grootste economische, militaire en diplomatieke macht ter wereld. Het is een kwestie van willen.”