Sven is een Atlantische zalm

23 mei 2020

Al jaar en dag maakt Sven met nieuwjaar hetzelfde goede voornemen: dit jaar een nieuw dier ontmoeten. Een nieuwe diersoort leren kennen in lijvende lijve. Al elk jaar is dat mislukt.

Dat komt omdat hij geen verstand heeft van dieren. Sven houdt van de natuur, maar hij weet er te weinig over. Dieren die hij nog niet kent, zijn er met hopen, maar hij ziet ze niet.

Er zijn zo’n 10 miljoen verschillende soorten op Aarde. Zowel planten als dieren. 55.000 daarvan komen in België voor. 36.300 zijn al in ons land waargenomen. Dat wil zeggen dat er nog oneindig veel te ontdekken valt.

“Als het een hondje was, waart ge al lang gebeten” zei zijn vader vroeger altijd.

Gelukkig is er nu Obsidentify, een soort van Shazam voor planten en dieren. Je kijkt rond je en als je iets ziet dat je niet kent, dan maak je er een foto van en hup de app zegt wat het is.

Voorbeeld hierboven. Plantje in de tuin van Sven. Gekocht in het tuincenter. Geen idee wat het is. Foto van gemaakt. App zegt: Grote leeuwenbek. 100% zeker. Je kan er ook spelletjes mee spelen. BioBlitz bijvoorbeeld. Om ter meeste planten- en diersoorten zien binnen een uur. Of een dag.

De foto’s die je maakt worden ook meteen gelinkt aan de plaats waar je bent en doorgestuurd naar waarnemeningen.be. Zo help je mee de biodiversiteit in kaart te brengen. 

Allemaal tips van Sofie Meeus van de plantentuin in Meise. Ze zit zaterdag aan onze keukentafel om het over biodiversiteit te hebben. Naar aanleiding van de Dag van de Biodiversiteit. En de lancering van samenvoorbiodiversiteit.be

Ze is van plan om tegen dan een nieuwe diersoort te ontdekken. Benieuwd of het lukt.

Tussen haakjes: Sven heeft de app ook op zichzelf uitgetest, ervan uitgaande dat hij als homo sapiens zou herkend worden. Niet dus. Zijn zoontje is volgens Obsidentify een Grote modderkruiper, hijzelf een Atlantische zalm. 

Beluister het volledige gesprek :