Sven Gatz wil samenwerking tussen Vlaamse en Marokkaanse film versterken

29 januari 2019
© Belga
Vlaams minister van cultuur Sven Gatz (Open Vld) is op bezoek in de Marokkaanse stad Casablanca samen met het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Darna. Hij werd uitgenodigd door de Marokkaanse regering en ontmoet er zijn lokale tegenhangers. Gatz wil de samenwerking tussen de Vlaamse en de Marokkaanse filmwereld versterken.

Sven Gatz reist samen met een delegatie van het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Darna en een aantal Brusselse acteurs en regisseurs. "We hebben al een aantal jaren een goede samenwerking met de Marokkanen en we denken dat de tijd nu rijp is om een stap verder te zetten," zegt Gatz.

"Vooral in de film zien we dat er een groeiende groep is van derde generatie Belgo-Marokkanen zie zelf acteur of regisseur zijn. Denk maar aan de film Patser van Adil El Arbi en Bilall Falah. Die mensen hebben nu ook interesse om ook in Marokko films te verspreiden en een groter Marokkaans publiek te bereiken en daar zijn de Marokkanen ook wel in geïnteresseerd."

Coproductieakkoord

"Ik heb het er gisteren nog met de minister van cultuur over gehad. Wij gaan werk maken van een coproductieakkoord. Voor het Vlaamse filmfonds zal het in de toekomst interessant worden om coproducties op te zetten met Marokkaanse filmmakers. Het is trouwens breder dan film. Het gaat ook over letteren, over beeldende kust. "

"Zij zijn daar ook in geïnteresseerd omdat zij als Marokkaanse overheid geïnteresseerd zijn in het talent van hun Marokkaanse burgers of derde generatie immigranten overal ter wereld om op die manier de eer en reputatie van Marokko te vergroten."

Darna

Darna is het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis in Brussel vlak naast de Ancienne Belgique en heeft daar allerlei activiteiten maar lanceert van daaruit ook projecten in andere Vlaamse steden.

Ons land telt minstens 430.000 Belgo-Marokkanen. Bijna de helft daarvan woont in Brussel. "De Marokkaanse gemeenschap in Brussel heeft talloze artiesten: filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars, acteurs", zegt Mehdi Marechal, coördinator van Darna. "Voor hen is deze reis een manier om contacten te leggen met de Marokkaanse cultuursector. Het moet zowel de formele als informele culturele spelers toelaten om een breder netwerk uit te bouwen voor duurzame onderlinge relaties tussen Brussel, Vlaanderen en Marokko".

Beluister het interview met Sven Gatz in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'