Sven Nys: “Bij Thibau is het nodig wat tegengas te geven”

26 februari 2018
Sven Nys is nog maar net gestopt als profwielrenner, of zijn zoon Thibau Nys heeft de fakkel al overgenomen. Thibau werd al twee keer Belgisch kampioen bij de Nieuwelingen. Ligt er een lange carrière in het veldrijden in het verschiet voor Thibau? Sven zelf vindt dat niet evident, en dat is ook niet per se wat hij wil voor zijn zoon.

“Wielrennen is het enige wat momenteel telt voor Thibau,” zegt Sven Nys over zijn zoon. Hij is uiteraard blij wanneer Thibau een wedstrijd wint in het veldrijden, maar volgens Sven is het ook nodig om wat tegengas te geven. Het gezin is daarom op skivakantie geweest terwijl het veldritseizoen nog bezig was. Dat vindt Sven belangrijk. “Het is goed om hem af en toe andere dingen te laten ontdekken”, zegt hij.

Mijn kind wordt kampioen

Door het programma DNA Nys kwam Thibau al op jonge leeftijd op TV. “Ik heb lang in de belangstelling gestaan, dus Thibau is het wel gewend om met aandacht om te gaan,” zegt Sven. Hij vond het belangrijker om te tonen dat Thibau zelf kiest voor de sport. 

Het is pijnlijk om te zien hoe ouders hun kinderen onder druk zetten.

Sven vindt het soms pijnlijk om te zien hoe ouders hun kinderen onder druk zetten. “Ouders willen vaak veel meer dan het kind zelf,” zegt Sven. Hun kind moet kampioen worden.

Het loopt niet altijd gesmeerd tussen ouder en kind tijdens de puberteit. Maar sport kan volgens Sven een band tussen ouder en een kind versterken. “Thibau fietst door zijn puberteit,” zegt Sven. Op dit moment wil hij zijn zoon vooral met de voetjes op de grond houden, en benadrukken dat er nog andere dingen in het leven zijn dan wielrennen.

Lees ook: