Sven Speybrouck: "Karels Crypto blies mijn relatie nieuw leven in" (+ extra opgaven)

1 april 2020
Heel goed nieuws voor wie al eens graag een taalpuzzeltje maakt. Elke zaterdag vind je in De Standaard 'Karels Crypto'. Dat zijn cryptogrammen, bedacht door Karel Vereertbrugghen, waar menig taalliefhebber met alle plezier zijn weekend aan verkwanselt. En het goede nieuws: sinds vorige week verschijnt 'Karels Crypto' ook op woensdag. Dat maakt van Sven Speybrouck een tevreden man.

"We voelden ons betrapt, maar toch gelukkig"

Collega Sven Speybrouck is een en diehard-cryptofan. "Er zijn van die mensen die zeggen dat je af en toe je relatie nieuw leven moet inblazen en spannend houden, wel dat hebben mijn vrouw en ik gedaan met 'Karels Crypto'. We lossen de puzzel bij voorkeur zondagochtend samen op in bed. De eerste keer dat we dat samen deden kwam onze veertienjarige dochter de slaapkamer binnen en zei: 'OMG jullie zijn nu écht oud geworden'. We voelden ons betrapt maar toch gelukkig."

"Karel was als thuiswerker visionair"

Een van de favoriete crypto-opgaven van Sven is 'incontinente monnik: 10 letters' Het antwoord: PIJPLASSER. Sven: "Iemand die een pijp last maar ook iemand die in zijn pij plast. Als je zoiets kan verzinnen aan je keukentafel, dat is toch geweldig. En dat zonder je kot uit te komen, Karel was als thuiswerker visonair."

Karel Vereertbrugghen: "Het feit dat ik daar andere mensen gelukkig mee maak, maakt ook mij gelukkig"

Sofie haalt bedenker Karel Vereertbrugghen zelve erbij aan de telefoon, tot verrassing en vreugde van Sven: "Ik heb ooit aan Karel gevraagd of ik hem voor 'Ten huize van' thuis mocht interviewen. Dat mocht niet, ik vond het doodjammer maar tegelijk heb ik daar veel respect voor."

Karel Vereertbrugghen:"Met die woensdag erbij ben ik er nu toch wel een hele week mee bezig. Ik omring mij met woordenlijsten en ik bekijk woord na woord of ik er iets mee kan. Soms komt het meteen, maar vaak is het lang sleutelen. Het is dus zwoegen maar het feit dat ik daar andere mensen gelukkig mee maak, maakt ook mij gelukkig. Ik hoorde dat ik met mijn puzzel Sven zijn huwelijk nieuw leven heb in geblazen, wel daar ben ik fier op, maar er is meer: op de Nacht van De Standaard sprak een koppel mij aan, ze hadden elkaar beter leren kennen door samen 'Karels Crypto' in te vullen, van het een kwam het ander en uiteindelijk zijn ze getrouwd. 'Want als we 'Karels Crypto' kunnen invullen, kunnen we alle problemen aan'." Sven vult aan: "Ik weet dat op diezelfde Nacht van de Standaard, de invulmuur van 'Karels Crypto' meer succes had dan de lezing van Carles Puigdemont!"

Karel had ook nog twee extra niet eerder gepubliceerde cryptogrammen voor Sven en de luisteraar: 

  • Opgave 1.Vul aan: Van de hippies was ’t geweten dat zij zich om de maand een ander …
  • Opgave 2. Het hulpje van de bazuinspeler

En dan nog eentje extra voor dit artikel: 

  • Opgave 3. Vul aan: Ganzen vliegen...

Veel puzzelplezier!

Karel Vereertbrugghen vertelde meer over de interne keuken van de puzzelmaker in 'Hoe maakt u het' in 'Culture Club'. Luister hier: 

Lees ook: