Sven Tuytens in Madrid: "Mensen maken zich zorgen over wat hierna komt"

19 maart 2020
© Oscar Del Pozo (AFP)
Spanje is volledig in quarantaine geplaatst en dat wordt heel strikt opgevolgd, zegt correspondent Sven Tuytens in Madrid. "De politie controleert heel streng. Mensen wordt bijvoorbeeld gevraagd om boodschappen goed te groeperen, dat je niet elke dag moet gaan.Spanje wil absoluut dat dit zo snel mogelijk achter de rug is."

De Spanjaarden maken zich zorgen over wat er hierna moet komen. Het land komt uit een heel zware economische crisis en heeft het al niet zo makkelijk. Nu is het een van de landen die het zwaarst getroffen is door corona. De Spaanse regering heeft daarom het grootste steunplan ooit goedgekeurd.

"Die dient vooral om hypotheken te helpen uitbetalen. Daarnaast krijgen mensen die werkloos zijn door het coronavirus een uitkering, ook al hebben ze daar in andere omstandigheden geen recht op. Bovendien komt er ook een regeling voor mensen die voor kinderen of ouderen moeten zorgen, ook zij krijgen een uitkering", legt Sven Tuytens uit.

Het land kijkt met een bang hart naar de zomer. Het toerisme is de economische motor van Spanje, "maar nu al blijkt dat de zomer in gevaar is. En dat terwijl Spanje het toerisme nodig heeft. Veel mensen werken dan ook bijvoorbeeld extra met tijdelijke contracten. Al die mensen gaan moeten opgevangen worden, en dat zijn er veel."

Beluister het gesprek met Sven Tuytens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'