Sweethearts

2 februari 2019
Stay away from the dance halls! was een van de vele waarschuwingen die Britse soldaten kregen toen de landing in Normandië op stapel stond. Bij de militaire uitrusting hoorde het boekje "Instructions for British servicemen in France". Let op voor aantrekkelijke vrouwen, jong en oud, die in Frankrijk verre van bedeesd zijn. Gedraag je als een verstandig man. Doe je dat niet, besmeur je het blazoen van de Britse militair.

‘If you should happen to imagine that the first pretty French girl who smiles at you intends to dance the can-can or take you to bed, you will risk stirring up a lot of trouble for yourself – and for our relations with the French’, staat er te lezen, naast uitspraaktips: Bonjewer, commont-allay-voo.

Het heeft niet of nauwelijks geholpen. Ook in Vlaanderen werden de bevrijders met open armen ontvangen. Jonge mannen die ver van huis waren en liefde en warmte te kort kwamen, toegejuicht door meisjes en jonge vrouwen in een land dat jarenlang bezet was, en waar de mannen ofwel te jong ofwel te oud waren. Veel Vlaamse meisjes werden verliefd op een van de bevrijders. En vice versa.

Dirk Musschoot heeft de voorbije jaren een paar tientallen van die Brits-Belgische koppels opgezocht en het verhaal van hun oorlogsverliefdheid opgetekend. Voor zover dat nog mogelijk was, vaak is slechts één van de twee nog in leven, soms geen van beiden en hoorde Dirk het verhaal uit de mond van hun kinderen en kleinkinderen. 

Zaterdag zit Dirk Musschoot bij ons, en zal zijn boek Sweethearts midden op de Interne Keukentafel liggen.