"Sylvania heeft geprobeerd, maar grote productie gaat altijd naar ergens anders"

2 december 2016
Vanmorgen kregen de 170 werknemers van de Tiense lampenfabrikant Sylvania het droevige nieuws dat het bedrijf binnenkort de deuren sluit. De Chinese aandeelhouders hebben geen plannen meer voor hun afdeling in Tienen. De lichtsector evolueert razend snel, in alle richtingen, en vraagt van de betrokken bedrijven een grote wendwaarheid. Zag Hugo Thiepont, professor toegepaste natuurkunde en fotonica aan de VUB, dat aankomen?

"Niemand ziet zo een snelle sluiting aankomen natuurlijk.", zegt Thienpont. "Maar je er zijn wel indicatoren die er op wijzen natuurlijk."

Veelvuldige overnames, afvloeiïngen en een slechte marktsituaties zijn maar enkele van die indicatoren. Bij Sylvania waren het de Chinese aandeelhouders die geen toekomst meer zagen voor de afdeling in Tienen.

"Volgens mij heeft Sylvania geprobeerd om in te spelen op nieuwe technologieën en ingezet op LED bijvoorbeeld. Maar dat heeft niet kunnen baten." aldus Thienpont. En toch is het de lichtindustrie die de trendsetters zou moeten zijn voor de toekomst, zegt ook minister van werk Kris Peeters. 

"De lichtindustrie is door de Europese Unie naar voren geschoven als één van de speerpuntindustrieën. En Europa doet het ook wel goed, want omvat 20% van de markt. Maar dat betekent ook dat er heel veel competitie is. Europa moet dus blijvend inoveren. Maar grote productie gaat altijd naar landen waar de lonen lager liggen."