Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Symbolischer wordt het niet"

za 17 nov. - 5:12

"We kwamen altijd uit op een compromis. Want zo zijn we, allebei Belg." Dat schrijft Laura Clays over haar Belgodyssee-avontuur, samen met Julien Covolo. Met hun deelname aan deze wedstrijd hopen ze een unieke betaalde stage te winnen bij de VRT of de RTBF. Het enthousiasme was alvast groot. En hun ontmoetingen: symbolisch.
Julien Covolo en Laura Clays

Vrijdag 2 november 2018. Julien en ik brainstormen over onderwerpen die passen binnen het thema van de mensenrechten. Bruggen bouwen tussen Nederlandstalig en Franstalig België op een brugdag: symbolischer wordt het niet.

We kozen voor het recht op bescherming van het gezin, neergelegd in artikel 16.3 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Jongeren moeten opgroeien in een gezinsomgeving om zich volledig te kunnen ontplooien, zegt ook het Kinderrechtenverdrag. Minderjarige vluchtelingen die zonder hun ouders naar België zijn gekomen, hebben daarom het recht om een procedure tot gezinshereniging op te starten.

Julien contacteerde de organisatie Mentor-Escale, ik belde naar de voogd van een minderjarige vluchteling. Samen gingen we de verhalen van de jongeren, voogden en hulpverleners optekenen. Het zijn verhalen over oorlog, over het zoeken naar een beter leven. Het zijn verhalen over de gehechtheid van een gezin en over de nood aan liefhebbende ouders.

Julien bleek een goede compagnon de route. We belden en chatten regelmatig om onze ideeën uit te wisselen. Doen we die presentatievideo in Brussel, Luik of Leuven? Of gewoon alle drie? Bellen we Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken? Heeft die man wel tijd? Posten we deze foto of toch die andere? We kwamen altijd uit op een compromis. Want zo zijn we, allebei Belg.

Belgodyssee leerde ons samenwerken. Niet alleen met de andere kant van het land, maar ook met professionele journalisten, met organisaties, met oudere mensen en jongeren, van waar ook ter wereld. De vele verhalen van jongeren die op 13 of 14 jaar hun land ontvluchten en hun ouders moeten achterlaten, hebben ons diep geraakt. Terwijl hier in West-Europa volop de herdenkingen voor 100 jaar Wapenstilstand aan de gang zijn, is in vele landen het einde van de oorlog nog niet in zicht.

Beluister de reportage:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet