Szerklerland opent lobbykantoor in Brussel

6 juni 2011

Heeft u ooit al gehoord van de Szeklers ? Of van Szeklerland ? Wij ook niet. Toch blijkt dat Szeklerland pas geleden een lobbykantoor geopend heeft in Brussel.

 

Enig opzoekwerk leert ons dat de Szeklers etnische Hongaren zijn. Szeklerland is zelfs het enige deel van Roemenië waar de etnische Hongaren in de meederheid zijn. Geografisch gezien is het een deel van Transsylvanië, dat na het verdrag van Trianon (1920) van Hongarije werd afgenomen en aan Roemenïe werd toegewezen. De link tussen Szeklerland en Hongarije wordt ook duidelijk wanneer we zien dat het Brusselse bureau Szeklerland in het Huis van de Hongaarse regio's is gevestigd.

 

De Roemeens politieke klasse heeft alvast zeer afwijzend gereageerd op het nieuwe initiatief. De Roemeense minister van Buitenlandse zaken Teodor Baconschi heeft alvast laten weten dat zij hier "niet voor niets aanstoot aan nemen. De naam Szeklerland is een poging om een onder de bevolking gangbare benaming ten onrechte te presenteren als regionale identiteit". Ook president Traian Bãsescu meldde reeds "dat dit geen politieke consequenties heeft" en dat hier slechts sprake is van "een gebrek aan respect voor de grondwet en het Roemeense volk".

 

 

 Lees en beluister ook :