't Is gebeurd: deze vrouw wint de "De slimste mens ter wereld"

17 december 2020
't Is gebeurd: sportanker en journalist Catherine Van Eylen (49) is de nieuwe "Slimste mens ter wereld". Ze heeft het beslissende finalespel van de quiz op Vier gewonnen van actrice Ella Leyers, met maar liefst 18 deelnames de recordhouder aller tijden.

Van Eylen is nog maar de derde vrouw die "De slimste mens" kan winnen, na VRT-journaliste Linda De Win in 2010 en Nieuwsblad-journaliste Annelies Rutten in 2007. "Heel zot, mijn eerste reactie was er één van ongeloof. Maar het voelt wel goed, dit is een leuk verzet in lockdowntijden", reageert Van Eylen.

Voor het eerst in 18 seizoenen van "De slimste mens" kruisen 3 vrouwelijke finalisten de degens: dichteres Delphine Lecompte - een van de revelaties van de reeks - , actrice Ella Leyers - die het deelnemersrecord stevig verbeterde van 12 naar 18 deelnames - en VRT-journaliste en Sporza-gezicht Catherine Van Eylen.

Tot aan de puzzelronde hinkt Ella Leyers wat achterop. Voor de cruciale filmpjesronde lijkt het finalespel te zullen gaan tussen Delphine en Catherine. Die hebben op dat moment quasi even veel seconden, Ella ligt 50 seconden achter. Met een beeldfragment over de Amerikaanse opperrecter Ruth Bader Ginsberg, die in 2020 overleed, scoort Ella 150 seconden en maakt ze haar achterstand goed. Catherine Van Eylen moet bij haar fragment over de film "Blade Runner 2049" de 40 seconden aan Ella Leyers laten.

Delphine krijgt een laatste fragment over de recent overleden Radio2-presentatrice Lutgart Simoens, maar geeft "maar" 2 goede antwoorden. Catherine kan de rest aanvullen, en eindigt zo alsnog als winnaar van de avond. Zij begint aan de finale met 401 seconden, Ella met 367 seconden.

De finale gaat gelijk op, met vragen over zanger Marco Borsato en schrijver Umberto Eco, tot Catherine Van Eylen met een vraag over de historische figuur Anna Boleyn een voorsprong kan nemen. Met een aardrijkskundige vraag en één correct antwoord (Rusland, red.) kroont Catherine zichzelf tot "Slimste Mens ter wereld", met 47 seconden op overschot.

"Heel fijn dat we aan het einde van de rit met 4 vrouwen zijn overgebleven, in een seizoen met ongeveer even veel mannelijke als vrouwelijke deelnemers. Het cliché wil dan misschien dat het er bitchy aan toe zou gaan, maar er werd net enorm veel gelachen. Leuk dat de vrouwen het zo goed gedaan hebben dit jaar!", zegt Van Eylen. "Aan iedereen die twijfelt om mee te doen: gewoon "ja" zeggen! De jury en presentator Erik Van Looy doen veel om de spanning weg te nemen, er wordt veel gelachen. En de kandidaten zijn heel lief voor elkaar, en heel ondersteunend ook".

"Wat je niet mag vergeten: het is een quiz, maar ook een entertainmentprogramma. En ook aan het entertainmentgedeelte heb ik met plezier meegedaan. Het is maar een spelletje: ik wil dat toch wat relativeren", zegt Van Eylen daarover. "Maar plots zit je in dat laatste finalespel, hoor je "'t is gebeurd" en ben je de winnaar. Héél zot!"

Bekijk hier hoe Catherine Van Eylen terugblikt op de laatste 4 vrouwelijke kandidates, en het allerlaatste finalespel

Waarom Erik Van Looy vooral vrouwen moet overtuigen om deel te nemen, weet Van Eylen niet goed. "Misschien schrikt het competitieve element wat af? Quizzen, weetjes bovenhalen: mannen houden daar misschien meer van. Maar ik heb zelf aangevoeld dat het onterecht is."

Van Eylen is nog maar de derde vrouw op de erelijst, na collega-journalisten Linda De Win (2010) en Annelies Rutten (2007). Of het cliché dat journalisten veel weten dan klopt? "Tuurlijk", knipoogt Van Eylen. "Ik ben vooral oprecht blij en trots dat ik de VRT-kleuren én die van Sporza op deze manier heb kunnen verdedigen."

"Het is een heel fijn avontuur geweest, met héél verschillende mensen en kandidaten. Een fijn spelletje om te spelen, zeker in deze tijden van lockdown was het een leuk verzet. Maar het is ook écht onder mijn vel gekropen", geeft Van Eylen toe. In totaal heeft ze in 10 afleveringen meegespeeld, netjes verdeeld over de "gewone" spelweken en de finaleweken.

Of Van Eylen zichzelf verrast heeft in de loop van haar spelparcours? "Het werkt in beide richtingen: soms zijn er zaken waarvan je denkt "enfin, dat ik daar niet op kon komen!", dat ligt dan aan de stress. Er zijn even goed dingen die ik dan wél blijk te weten, zoals de namen van enkele videospelletjes. Zo gauw mensen weten dat je deelneemt, willen ze jou helpen. Er is zelfs iemand bij ons thuis sprookjesboeken komen brengen, nadat duidelijk was geworden dat dat een gat in mijn kennis was (lacht)."

Qua media-aandacht is Van Eylen na een carrière van bijna 25 jaar wel wat gewend. Maar 10 afleveringen quizzen voor het oog van ruim 1 miljoen kijkers: dat is toch iets speciaals. "Op straat, zelfs van achter mondmaskers, werd ik op mijn deelname aangesproken. Of ik hoorde mensen roepen "er mag eens een vrouw winnen!". Ook een leuk neveneffect: mensen die je al lang niet gehoord hebt, sturen berichtjes, of laten weten dat ze supporteren. En zo wordt "De slimste mens" in een coronajaar toch een groepsgebeuren."

Meer op vrtnws.be