"'t Kofschip, dat hebben wij vervangen door 'koffie thee chips'. Dat kennen ze allemaal"

27 april 2017
Liza Geysels is leerkracht Nederlands in de eerste graad van het Stedelijk Lyceum Quellin, in Antwerpen. Ze werd genomineerd door haar zus Peggy. "Ze zorgt gewoon supergoed voor haar leerlingen, die vaak de Nederlandse taal nog maar net hebben leren kennen."

Het is niet eenvoudig om leerlingen met een andere moedertaal als het Nederlands, onze grammatica en spelling uit te leggen. "Bijvoorbeeld dt-fouten, wij proberen daar ludiek mee om te gaan. 't Kofschip, als je daar mee afkomt, kijken ze je vreemd aan. Wij hebben dat dan vervangen door 'koffie thee chips'. Met icoontjes erbij, zodat ze het goed onthouden."

In de eerste graad is het ook belangrijk om het leesplezier bij de leerlingen te stimuleren. "Ze moeten in het eerste jaar drie boeken lezen. Wanneer het uit is, brengen ze het mee naar de klas. Vervolgens gaan ze speeddaten: aan mekaar vertellen waarover het boek gaat. En om de twee minuten moeten ze dat aan een andere leerling vertellen."

Elk schooljaar ontmoet je weer nieuwe leerlingen, je leert hen kennen en ziet hen groeien.

Liza beseft ook dat je niet meer op de klassieke manier moet lesgeven. "Ik geef dan bijvoorbeeld een instructiemoment, maar dan moeten ze zelfstandig aan de slag gaan." Zo geeft ze veel keuze aan de leerlingen zelf.

 

Beluister ook de andere genomineerde leerkrachten: