"Taal verloedert niet, taal verandert"

8 maart 2017
Amber Paris, studente aan de Universiteit Antwerpen, zet taalpuristen in De Minuut met beide voeten op de grond. "De taal waar jullie over dromen is niets meer dan een droom."
We spreken allemaal Nederlands. Hun hebben de was gedaan of het vervoegen van lidwoorden, dat zien we allebei gebeuren in ons betrekkelijk klein taalgebied. Bij zulke taalfenomenen hoor je de taalpuristen al van heinde en verre afkomen. Heel krampachtig houden ze vast aan grammaticale regeltjes die vaak niets met de werkelijkheid te maken hebben. Ze spreken over taalverloedering, het Nederlands gaat eraan! 
Dan stel ik mezelf de vraag: Op welk moment was de taal zoals jullie ze dromen? Ik opper dan dat dat moment niet bestaat. Het spijt me, maar de taal waar taalpuristen over dromen is niets meer dan een droom. Ik word er dan ook verdrietig van dat zulke mensen de taal van de gebruiker willen afnemen en ze een dode gestandaardiseerde versie opdringen.
Taal leeft in de mond van de gebruiker. Taal verandert doorheen de tijd en varieert van gebied tot gebied. Dat is hoe taal werkt en zal blijven werken. Taalwetenschappers moeten niets meer doen dan taalverschijnselen observeren en neerpennen. Het streefdoel zou moeten zijn dat iedere taalgebruiker een aantal variëteiten van het Nederlands beheerst en deze inzet wanneer past. Zonder dat het ene meer waard is dan het andere.

Radio 1 Select