TAALTIP: Weifel je of twijfel je?

1 december 2015
Twijfel je wel eens tussen weifelen en twijfelen? Of weifel je tussen weifelen en twijfelen? Is er een betekenisverschil of zijn het gewoon synoniemen voor aarzelen? Hebben beide woorden dezelfde herkomst? Enkele taaltips.

Is het weifelen of twijfelen? Onze Taal wekte vanochtend onze nieuwsgierigheid op met deze tweet:

#taaltip Je kunt weifelen en je kunt twijfelen. Er is een spellingverschil én een subtiel betekenisverschil. Uitleg: https://t.co/eyYApVdZUt

— Onze Taal (@onzetaal) 1 december 2015
 
Weifelen en twijfelen is dus niet hetzelfde: "Er is inderdaad een subtiel verschil, maar in de meeste zinnen passen beide werkwoorden.", legt Roos de Bruyn van Onze Taal uit.
 
Twijfelen heeft vooral de bijbetekenis dat je onzeker bent over iets. "Schrijf ik dat woord met een d of een t?" Bovendien zit in twijfelen ook de vraag welk alternatief het beste is: "Doe ik nu het een of doe ik nu het ander?" 
 
In weifelen zit iets meer de aarzeling om überhaupt iets te doen: "Is het wel slim om dat te doen?" en "Doe ik het of doe ik het niet?"
 
Beide woorden hebben ook een andere oorsprong: weifelen gaat terug naar een werkwoord dat verwant is met wuiven, heen en weer bewegen. Daar zit de aarzeling ook wat in. Twijfelen daarentegen gaat terug naar een woord waar 'twee' in zit, wat ook weer in de betekenis te zien is.