Taboe: koste wat kost leven?

7 januari 2016
Dankzij de moderne geneeskunde en de goede gezondheidszorg in ons land kunnen we zieke en/of oude mensen vaak extra levensjaren geven. De economische kostprijs daarvan is dikwijls hoog. Te hoog? Dat hangt van je perspectief af. Mogen economische principes meespelen in de gezondheidszorg?

Is een mensenleven per definitie onbetaalbaar? Of moeten we durven te zeggen dat het soms té duur is om iemand in leven te houden? Het is een delicaat onderwerp. Wanneer is het niet meer verantwoord om te investeren in een mensenleven?

In Nederland heeft de Raad voor de Volksgezondheid in 2006 een advies gegeven: een gewonnen levensjaar mag maximaal 80.000 euro kosten. De politiek heeft dat advies nooit gevolgd. "We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie", zei toenmalig bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum Wouter Bos daarover.

De discussie gaat niet alleen over zieke mensen. Wat met ouderen die (bijvoorbeeld) dementeren? Die verblijven veelal in een woon- en zorgcentra en ook dat kost handenvol geld. Natuurlijk, ook oudere mensen verdienen de beste zorgen, maar hoe lang kan je dergelijke situatie (economisch) verantwoorden?

REAGEER

Is een mensenleven per definitie onbetaalbaar? Of moeten we soms rationeler omgaan met het budget voor gezondheidszorg? 

Moeten we vaker de moeilijke beslissing nemen om een behandeling of opvang stop te zetten of niet terug te betalen?