Tabula Rasa: "Wat voor karikaturen werden er daar neergepoot?"

13 december 2017
Tabula Rasa? Dat is een prachtige tv-serie, vindt luisteraar Marijke. Maar wat jammer dat de psychiatrie en de psychische hulp zo triestig afgeschilderd werden. Marijke kreeg één minuut zendtijd van Hautekiet om haar punt te maken.

Overal wordt, via flauwe moppen, geld ingezameld dat zal dienen om de geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken, en te streven naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Heel terecht! Want de zelfdodingscijfers zijn in Vlaanderen de tweede hoogste van Europa.
 
Maar dan kijk je naar ‘Tabula Rasa’ en denk je: “Amaai, welk een zottenkot is die psychiatrie!!” Akkoord: Vronsky was een prachtig personage en het werd fantastisch vertolkt. Maar welke verdere karikaturen werden er daar neergepoot?

Er was zelfs iemand die een schildpadje aan een touwtje achter zich aan trok!

De ergotherapie, waarin mensen verplicht werden maskers te dragen, werd op een belachelijke wijze voorgesteld. De therapeute, bij wie het koppel met relatieproblemen kwam, stelde zo’n ondeskundige vragen waardoor iedere kijker wel zal denken: "wie gaat nu zijn problemen bij zo’n onnozel mens vertellen?”

Akkoord, met de maskers heeft men prachtige beelden gemaakt. En een mens mag ook wel eens lachen, maar wordt het geen tijd dat psychiatrie eens realistischer wordt voorgesteld?

Lees ook: