Tamil Tijgers hebben scholen in Nederland

4 oktober 2011

Kent u de Tamil Tijgers - voluit de 'Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam' - nog? Dat was een militante organisatie van de Tamils in Sri Lanka. Ze vochten sinds de jaren zeventig voor een onafhankelijk Tamilthuisland. We gebruiken de verleden tijd, want de Sri Lankaanse president Rajapaksa heeft op 16 mei 2009 verklaard dat de Tamiltijgers verslagen zijn : "Ik kan u met trots mededelen dat mijn regering, met de totale toewijding van onze strijdkrachten, de Tamiltijgers eindelijk militair heeft verslagen"

Ze mogen dan wel militair verslagen zijn, de Tamil Tijgers bestaan nog. Wat zeggen we? Ze zitten vlakbij. Vandaag lazen we in het NRC dat de 'frontorganistatie' zeker 21 Nederlandse scholen beheert. De Nederlandse politie en justitie hebben vastgesteld dat er op die scholen lesmateriaal wordt gebruikt waarin de heldhaftigheid van de Tamils wordt geprezen. De kinderen krijgen ook les over de gewapende strijd van de Tamil Tijgers. Voor de duidelijkheid, de Tamil Tijgers staan sinds 2000 op de Europese terreurlijst.

De rechtbank in Den Haag heeft momenteel een strafzaak in behandeling tegen vijf mannen die ervan worden verdacht geld in te zamelen voor de Tamil Tijgers in Sri Lanka.

Hoe vleugellam zijn de Tijgers eigenlijk? En waarom Nederland?