Tanden poetsen? Dat moet niet met water!

19 februari 2018
Doe je eerst water of eerst tandpasta op je tandenborstel? Het is een vraag die vandaag de sociale media verdeelt. Dirk Van Dyck, professor Fysica van de Universiteit Antwerpen, onderzocht het voor Nieuwe Feiten, en verraste ons met zijn antwoord.

Droog tegen nat. Zo zou je de discussie kunnen samenvatten die momenteel op Twitter woedt, en die begon bij ene @envyteeee.

Dirk Van Dyck wil de vraag graag anders stellen: “Moet ik om een kookplaat te reinigen schuurpoeder en een borstel gebruiken?” Want alles wat voor de kookplaat geldt, geldt ook voor de tanden, zegt hij.

Een voorbeeld: “Als er oppervlakkig vuil op je kookplaat ligt, dan heb je genoeg met water en een vaatdoek. Als er oppervlakkige voedselresten op je tanden liggen, heb je óók genoeg aan een borstel met water.” (Die tandenborstel is beter dan alleen spoelen met water omdat je zo ook aan de hoekjes en kantjes kan)

Een ander voorbeeld: wat doe je als er kleverig vuil op je kookplaat ligt? “Je gebruikt daarvoor een schuurmiddel” zegt Van Dyck. Hetzelfde geldt voor aangekoekt vuil. In dit geval kan je dus ook gewoon enkel een schuurmiddel – enkel tandpasta dus - gebruiken.  In tandpasta zit immers voldoende vocht, net zoals in veel schuurmiddelen.

Wanneer je dagen je tanden niet poetst, wordt het weer een ander verhaal. Dan krijg je heel hardnekkige tandplak die enkel de tandarts nog kan verwijderen.

De vraag of je al dan niet je tandenborstel moet natmaken is dus eigenlijk niet ter zake: want je hebt geen water nodig. "Denk gewoon terug aan de kookplaat, en kijk hoe het met de vervuiling van je tanden gesteld is.”

Lees ook: