Televisiepionier 'Tante' Terry overleden

30 januari 2018
Televisiepionier Terry Van Ginderen is overleden. Van Ginderen begon haar televisiecarrière als omroepster, maar ze werd vooral bekend als "tante Terry", het gezicht van "Klein klein kleuterke", het kinderprogramma dat ze 18 jaar lang zou presenteren. Generaties kleuters hingen op woensdag­namiddag aan haar lippen. Terry Van Ginderen is 86 jaar geworden.

Van Ginderen wordt op 8 september 1931 in Hoboken geboren als Esther Verbeeck. Ze verliest al vroeg haar ouders en twee van haar broers, en wordt opgevoed door een oom en tante. Esther volgt een opleiding tot stenodactylo, in vier talen, en hulpboekhoudster.

Op haar 19e leert ze haar latere man kennen, de stervoetballer Jos Van Ginderen. Na haar studies gaat ze bij een bedrijf werken. In haar vrije tijd doet ze presentaties, onder meer van modeshows.

Van daaruit is het maar een kleine stap naar het NIR, de latere BRT, waar ze in 1953 – een jaar na haar huwelijk - als omroepster aan de slag gaat. Zij het niet onder haar eigen naam. De toenmalige directie vindt Esther te Frans en dus wordt het Terry, een knipoog naar het hoofdpersonage in On the Waterfront, de allereerste film die ze aankondigde. Na een tijdje mag ze ook het commentaar leveren bij het Eurovisiesongfestival, waardoor ze af en toe kan reizen.

Van Ginderen staat dan ook niet meteen te springen wanneer ze in 1961 gevraagd wordt om het kleuterkwartiertje te verzorgen in het kinderprogramma van 'Nonkel Bob' Davidse. "In die tijd was je toch zo’n beetje een halve debiel wanneer je voor kleuters werkte", zei ze daarover jaren later in een interview ter gelegenheid van haar 80e verjaardag.

Terry is ook niet de eerste tante, voor haar zijn al onder meer tante Paula, tante Lieve en tante Ria de revue gepasseerd. De koudwatervrees blijkt ook ongegrond, tante Terry krijgt de jonge kijkers al snel op haar hand, onder meer dankzij Kraakje, de sprekende eekhoorn. (De eekhoorn wordt later wel afgevoerd wanneer Monique Delvaux, de stem achter de pop, slaagt in het journalistenexamen en verkast naar de nieuwsdienst.)

Bron: www.vrtnws.be en #dwv

Lees ook

Radio 1 Select