Tanzaniet

26 september 2015

In Tanzania, even ten zuiden van de Kilimanjaro, zitten wonderlijke blauwe steentjes in de grond. Scheikundigen noemen die steentjes calciumaluminiumhydroxysorosilicaat. Geologen zeggen zoisiet, een mineraal uit de epidotengroep. De volksmond zegt tanzaniet, de paarsblauwste onder de edelstenen.

Hoe paarsblauw tanzaniet is, is moeilijk uit te leggen. Zelfs een foto geeft niet het juiste beeld want als de invalshoek van het licht verandert, verandert ook dat paarsachtige blauw.

Juweliers hebben er een poëtische omschrijvingen voor bedacht: van tanzanieten oorbellen wordt gezegd dat ze “a delicate periwinkle color” hebben, “like the eyes of Elizabeth Taylor”.

Dat vraagt wat uitleg. Elisabeth Taylor kent u, dat is die mevrouw met die periwinkelkleurige ogen. Die periwinkel is de Engelse naam van een plantje dat in het nederlands maagdenpalm heet, met een bloem in een merkwaardige paarsblauwe kleur die lastig in woorden te omschrijven is. Tanzanietkleurig, zou je kunnen zeggen, zoals de ogen van Elizabeth Taylor, weet u wel? …ach, we komen er niet uit.

En eigenlijk doet het er allemaal niet toe. Tanzaniet is duur want zeldzaam. Het is alleen te vinden in de heuvels bij Mererani. Dat dorpje trekt dus gelukzoekers aan die hopen een brok tanzaniet te vinden en op slag rijk te worden. Lisa Develtere is in Mererani geweest. Ze zit aan onze keukentafel. Wij zijn bereid haar het dessertje te schenken, in ruil voor een paar schilfertjes Elisabeth Tayloroogkleurig tanzaniet.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select