Taskforce bij Europol kon voorbije vijf jaar al 241 slachtoffers uit kindermisbruikcircuit weghalen

26 oktober 2018
De afgelopen vijf jaar hebben Europese politiediensten op het internet 240 kinderen geïdentificeerd die misbruikt werden. Er zijn 94 verdachten opgepakt. Dat is het resultaat van speciale bijeenkomsten van politiemensen uit verschillende landen. De afgelopen twee weken bogen zich opnieuw 27 politiemensen uit 21 verschillende landen over massa's recent beeldmateriaal rond het seksueel misbruik van minderjarigen. VRT NWS mocht er even bij zijn.

De 27 experts kwamen samen in Den Haag, bij Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiediensten. Ze waren afkomstig uit 21 verschillende landen en zijn allemaal politiemensen die ervaren zijn in slachtofferidentificatie.

Voor deze editie van hun onderzoek stonden er ruim 32 miljoen beelden klaar voor onderzoek. De experts zochten naar reeksen beelden die linken vertoonden qua locatie of omdat ze er dezelfde slachtoffers in terugvonden. En dan steken ze de koppen bij elkaar om te zien of ze samen wijzer worden van wat ze op de achtergrond van de beelden zien, zegt Bernd de Jonge, de expert slachtofferidentificatie uit Nederland:

Een reeks met beelden gaat dus alvast naar het gerecht in ons land, voor verder onderzoek. En zo vonden ze in nog 90 andere reeksen beelden aanwijzingen over de landen waar slachtoffers of daders zich mogelijk bevinden, die informatie bezorgen ze dan telkens aan de politiediensten van het land in kwestie. Zo elk jaar eens twee weken intens samenwerken werpt elk haar zijn vruchten af, zegt Monja Van Waerebeeck, een experte slachtofferidentificatie bij de federale politie.

Europol vraagt ook het publiek om hulp

Soms raken ook de experts niet wijs uit locaties of voorwerpen die ze zien op de achtergrond bij beelden van seksueel misbruik en dan schakelt Europol ook al eens het publiek in om te helpen. In juni vorig jaar begonnen ze met, “Trace an object” waarbij ze tot nu toe al 130 foto’s verspreiden met de vraag of mensen er iets op herkennen. Dat leverde al 22.000 tips op waardoor er ook op die manier al een kindermisbruiker kon worden gevat en acht minderjarigen uit het misbruikcircuit konden worden gered.

Bron: vrtnws.be