Taxidermie: De perfecte balans tussen kunst en ambacht

21 augustus 2017
Vroeger zagen we ze vooral op rommelmarkten of in het museum, maar vandaag zijn opgezette dieren weer helemaal in volgens Thijs Demeulemeester, co-autereur van het taxidermieboek ‘Wonders are Collectible’. In #weetikveel kwam hij alles vertellen over taxidermie.

“In de 19de eeuw stond de zoo vol opgezette dieren. De gemiddelde levensduur van een dier was slechts twee jaar. Om de bezoekers bezig te houden, plaatsten ze de opgezette versies in de dietentuin” zegt Thijs Demeulemeester.

Taxidermie is volgens Demeulemeester de perfecte balans tussen ambacht en kunstenaarsschap. “Om een zoogdier op te zetten zijn er zo’n tweehonderd handelingen nodig. In tijden van industrie en massaproductie is het van naadje tot draadje opzetten van een dier puur vakmanschap”.

“Voor het opzetten van een dier wordt enkel de gelooide huid van het dier gebruikt. Op dat moment begint de artisticiteit van de taxidermist” zegt Demeulemeester. “Hij moet de huid zo over een mal drapperen zodat het eindresultaat er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Sommige taxidemisten spelen bijna voor God door verzinsels te maken die niet meer bij de natuur aanleunen”.