Te duur voor Michelangelo

27 juni 2015
Wat is die bruine vlek, rechtsonder op de Graflegging van Michelangelo? Wel, die bruine vlek is wat het is: een bruine vlek. Waarschijnlijk wou Michelangelo daar de maagd Maria nog schilderen.

Je kan zich dat wel voorstellen: een blonde, geknielde vrouw, geveld door smart, in een prachtig helderblauw gewaad. Dat is er niet van gekomen.

Dat helderblauw was het probleem. Blu oltremare, ultramarijn, het blauwste onder de blauwen, was peperduur. Te duur, zelfs voor Michelangelo. Daarom bleef de Graflegging onafgewerkt.

Dat soort verhalen komt Bart Devolder zaterdag vertellen. De geschiedenis van de kleurpigmenten. Over Indisch geel dat gemaakt wordt van de pis van koeien die mango's hebben gegeten. Over het oude smaragdgroen dat tegenwoordig als insecticide wordt gebruikt. Over de Witte Rozen van Van Gogh, die ooit rood zijn geweest, maar verbleekten omdat Van Gogh slechte verf heeft gebruikt.

En over William Turner, die dezelfde fout heeft gemaakt. Turner wist dat, maar trok er zich niks van aan. Gevolg: die schilderijen zien er dus echt niet meer uit zoals ze bedoeld waren. En misschien ook nog wel over de groengerelateerde dood van Napoleon, als er nog tijd over is.

Hoe die Bart Devolder dat weet? Het is zijn vak. Hij is de restaurateur van het Lam Gods.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select