“In Congo is epilepsie een straf van de duivel”

21 november 2017
Sarah Vangeel, bekend als Kaatje van Ketnet, trok naar Afrika om er een documentaire te maken over de behandeling van epilepsiepatiënten. “Sommige mensen in Congo denken dat de ziekte een straf van God is.”

“Epilepsie is een hersenaandoening die in de meeste gevallen behandelbaar is. Maar in Afrika is dat vaak een probleem. In de lokale ziekenhuizen bestaat er soms niet eens een onderscheid tussen psychiatrische en puur fysieke patiënten. Er zijn ook allerlei dingen tekort. Zo was er in de Congolese stad Bukavu geen EEG-toestel om de cruciale hersenmetingen te doen.”

“De lokale bevolking denkt bovendien dat kinderen met epilepsie bezeten zijn door boze geesten. Als iemand epileptisch gedrag vertoont, is dat een straf van God. Het gevolg is dat zulke kinderen vaak verstoten worden.

In het ziekenhuis ontmoetten we er een jongetje van acht jaar. Hij had niemand meer. Op een dag kwam er bezoek voor een andere patiënt, die de jongen tot zijn eigen verbazing levend aantrof. De familie had hem gewoon gedumpt op straat, en zelfs al een begrafenis geregeld, om hem ook voor de buitenwereld dood te verklaren!”

“Door daar naartoe te gaan, zie ik hoe het geld van De Warmste Week naar concrete doelen gaat: zo’n EEG-toestel, bijvoorbeeld. Dat maakt alles concreet.”, zegt Sara Vangeel

Wil je ook Fracarita Belgium, het goede doel van Sarah, steunen tijdens de Warmste Week? Klik dan hier.

De specifieke Zuidactiecampagne rond epilepsie bij Afrikaanse jongeren kan je hier steunen.

Luister naar het interview met Sarah Vangeel:

Lees ook: