Te waar om mooi te zijn

13 mei 2022
"Al mijn boeken scharnieren rond het punt waarop de droom omslaat in de nachtmerrie", zegt Frank Westerman.

Op 9 oktober 1963, terwijl in de bewoners van Longarone op tv naar Real Madrid - Glasgow Rangers aan het kijken zijn, slaat de droom om in een nachtmerrie. De droom was een stuwdam in de Dolomieten die de Veneto-valei van irrigatiewater zou voorzien. Het werd een nachtmerrie: een vloedgolf van bijbelse omvang die de huizen van Longarone en hun bewoners verzwelgt. Tweeduizend doden, duizend daarvan zijn nooit teruggevonden.

Van opleiding is auteur Frank Westerman ingenieur. Cum Laude afgestudeerd zelfs. Doorgaans hebben ingenieurs een bovengemiddeld vertrouwen in het menselijke kunnen, in het vermogen van de techniek om problemen op te lossen, in de beheersbaarheid van de natuur. Niet zo Frank Westerman: "Bij alles wat mensen ondernemen, gaat er vroeg of laat iets mis."

Eén van de essays in zijn jongste boek Te waar om mooi te zijn gaat over Longarone - ondertussen weer opgebouwd - en over Venetië, ondanks grootse ingenieursprojecten gedoemd om te verdwijnen in de Adriatische Zee. Het gaat over de spartelende mens en het wassende water.

Zaterdag zit Frank Westerman aan de Interne Keukentafel, en daar kijken we naar uit.

Beluister het volledige gesprek :