Technologiewatcher Jeroen Baert: "Mij kan het aan die prijs niet bekoren"

8 september 2016
Er was al veel over geschreven en gespeculeerd, maar gisteravond is hij dan eindelijk met veel toeters en bellen voorgesteld: de iPhone 7. Technologiewatcher Jeroen Baert is maar matig enthousiast.

“Met dit nieuwe toestel zet Apple heel sterk in op de camera” zegt Jeroen Baert van de KU Leuven. “Ze hebben er twee lenzen in gestoken. Eentje voor dichtbij en eentje voor ver. Zo probeert men op het hogere camerasegment te mikken”.

Een andere grote verandering is dat er geen standaard hoofdtelefoonaansluiting meer in zit. Wel wordt er nog een adapter mee geleverd in de doos, zodat je toch nog je oude hoofdtelefoon kan gebruiken. Tegelijkertijd lanceerde men gisteren ook de “AirPods”: een soort van draadloze oortjes. Met die oortjes kan je naar muziek luisteren die gestreamd wordt.

Die AirPods lijken me vooral twee kleine dingetjes die je vaak moet opladen, of die je kwijtraakt in je zetel of je bilspleet.

AirPod
undefined

Niet revolutionair

En hoe zit het met de hardware van de iPhone 7? Is het toestel echt zoveel beter dan de voorgangers? “De processor is ietsje sneller, de software heeft een nieuwe opfrissing gekregen, en de geheugencapaciteit is vergroot” zegt Baert “Maar om nu te zeggen dat het echt revolutionair is? Ik denk eigenlijk van niet”.

Kostenplaatje van het toestel is al snel 800 à 900 euro. “Als je een luxetelefoon wilt, en je bent bereid om daar geld voor neer te tellen is het een goede investering” zegt Baert. Maar voor voor de doorsnee mens die vooral wil surfen, bellen en e-mailen, wordt het toch wel duur:

Voor Jan met de pet begin ik dit een luxeproduct te vinden. Mij kan het aan die prijs niet bekoren.