Ted Cruz steekt Donald Trump rechts voorbij

7 januari 2016
De republikeinse nominatiecampagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt voorlopig gedomineerd door Donald Trump. Ted Cruz - volgens velen dé top kandidaat van de GOP - lijkt Trumps vergaande anti-migratievoorstellen nu te overrulen.

'Lees hier in het lang en het breed waarom de van oorsprong Cubaans-Amerikaanse aartsconservatieve senator Ted Cruz veel meer kans maakt om de volgende president van de VS te worden dan de vorige Republikeinse kandidaten.' Dat schreven we goed anderhalf jaar geleden, lang voor Donald Trump zijn presidentiële ambities had geopenbaard.

Vorige maand, in volle Trump-manie, noteerden we: 'Maar Tea Party-boegbeeld Ted Cruz (44), komt de jongste tijd flink opzetten. In een nieuwe peiling in Iowa klopte hij Trump met 10 procent. Trump voelt intuïtief de onderbuik van een deel van de bevolking aan en speelt daar op in met controversiële, provocerende uitspraken. Cruz ként het profiel van miljoenen potentiële kiezers.'
 
Nu heeft Cruz voor het eerst openlijk de strijd met Trump aangebonden. En hoe. Cruz opperde dat Trumps anti-migratievoorstellen wat hem betreft te soft zijn. 
 
Zou dat een voortvloeisel zijn van die fameuze psychografie en/of big data-analyse
 
Intussen zaait Trump lustig twijfel over de verkiesbaarheid van Cruz. Zou 'The Donald' toch een beetje ongerust worden?
 
En hoe kijkt de GOP hier tegenaan? Zijn Cruz en Trump incontournable, of zit er nog ergens een wit konijn in de republikeinse hoed?

Radio 1 Select