Teff is het nieuwe quinoa (maar er is “iets naars” aan de hand)

13 december 2018
© Flickr (melystu)
Ook al gehoord van het Ethiopische Teff? Het wordt het nieuwe quinoa genoemd. Alleen is er een pijnlijke kwestie van “biopiraterij” mee gemoeid.

“Teff is misschien wel het quinoa van 2019” zegt Harriet Duurvoort (columnist bij De Volkskrant) in ‘Nieuwe Feiten’. “Het is een glutenvrije graansoort die heel veel vitamines bevat, en aminozuurrijk is. In Amerika wordt het door tal van beroemdheden omarmd.”

Maar er is iets “heel naars” aan de hand, zegt ze. Een Nederlands bedrijf heeft er immers in Nederland en Europa een octrooi voor aangevraagd. Een exclusief recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het exploiteren van een uitvinding dus.

“Als Teff een groot succes wordt, gaan de grote winsten dus naar de man die dat octrooi heeft aangevraagd.” En dat zou bijzonder jammer zijn. Zo lopen de Ethiopische boeren heel wat kansen mis.

Het is te absurd voor woorden. Alsof je kan doen dat je Teff hebt uitgevonden, en dat een Nederlands bureau het gewoon laat patenteren. Maar dat is wel wat er gebeurd is.

De Ethiopische regering is ondertussen met een rechtszaak begonnen. En in 2024 loopt het octrooi gelukkig af. “Maar juist nu er zo’n grote internationale hype voor de deur staat, is er een potentiële miljardenmarkt voor een product dat vroeger alleen traditioneel lokaal geteeld en geconsumeerd werd”.

“Het is een kwestie van biopiraterij” besluit Duurvoort.

Beluister het interview in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: