Tegen meteorieten bescherm ons, Stijn

13 februari 2016
Wat een geluk dat het niet waar is. De Indiase man die vorige week werd gedood door een meteoriet die op zijn hoofd viel, werd niet gedood door een meteoriet die op zijn hoofd viel. Dus: geen paniek.

Maar het had gekund. Het is al eerder gebeurd: een paar jaar geleden werd een Duitse jongengeraakt door een kleine meteoriet, vijftig jaar geleden was er een Amerikaanse mevrouw die een ruimtesteen van een paar kilo op zich kreeg, 350 jaar geleden was er een meteorenincident met eenItaliaanse monnik, en rond die tijd zou er ook een Zweedse boot geraakt zijn door iets dat uit de ruimte neerkwam. En ik-weet-niet-hoelanggeleden zijn de dinosaurussen collectief door een meteoor om het leven gekomen.

Maar die Indiër van vorig weekend past dus niet in dat rijtje.

En toch kunnen we er niet helemaal gerust op zijn. De ruimte waar onze planeet doorheen vliegt, is niet leeg. Er dringt voortdurend ruimtepuin door de atmosfeer. Vroeg of laat hebben we prijs.

Stijn Ilsen is een vooruitziend man. Hij werkt mee aan AIM, het Asteroid Impact Mission project. Hij onderzoekt of we een object dat vanuit de ruimte op ons af komt, van richting kunnen veranderen of vernietigen voor het op het hoofd van een Indiër valt. Of van u. Of van mij, stel u voor.

Stijn Ilsen zit zaterdag in Interne Keuken. Als er ondertussen geen... enfin, we zien wel.