Tekenles in de schaduw van IS

21 februari 2015
Kent u Rojava? Dat verwondert ons niet want Rojava is een land dat niet bestaat.

Strikt genomen ligt het in het noorden van Syrië, vlakbij de Turkse grens, maar eigenlijk is het een autonoom gebied. De Syrische Koerden hebben er een soort van zelfstandige republiek gesticht, met een eigen regering en een eigen leger. Daarin vallen vooral de vrouwen op.

Jonge meisjes die met de kalashnikov in de hand hun nieuwe land helpen verdedigen tegen de terreur van het Kalifaat. (“De grootste vernedering die er voor die kerels bestaat, is gedood worden door een vrouw.”) U herinnert zich misschien Kobane, de stad die wereldnieuws werd doordat de Syrische Koerden er in slaagden ze uit de klauwen van IS te houden. Voorlopig toch.

Freelance journalist Pieter Stockmans trok naar Rojava en sprak er met de Koerdische strijders (m/v). Met een gevluchte restauranthouder die wapens verkoopt om pampers te kunnen betalen. Met kinderen die niet kunnen lezen of schrijven omdat ze nog nooit een school van dichtbij hebben gezien. Kinderen die illegaal in een naaiatelier werken om mensensmokkelaars te kunnen betalen. Met gewonde jihadisten die in Turkije verzorgd worden en het liefst zo snel mogelijk terug naar Syrië willen. Om te vechten, want dat is waarvoor ze betaald worden. Met mensen die zich elk op hun eigen manier staande proberen te houden te midden van een wespennest.

De volledige reportagereeks ‘Tekenles in de schaduw van IS’ vind je op de site van Knack of op de facebook-pagina ‘Tussen vrijheid en geluk’


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...