Tele-onthaal zet extra vrijwilligers in: "Luisteren is het mooiste geschenk dat je kan geven"

22 december 2020
De feestdagen geven jaarlijks een sfeer weer van lichtjes, warmte en glitterjurkjes. Maar voor een pak mensen is deze decembermaand een donkere periode, vol gemis en nood aan een babbel. Tele-onthaal zet ook dit jaar weer extra vrijwilligers in om een luisterend oor te bieden.

Dat het aantal oproepen naar Tele-onthaal de voorbije maanden serieus is toegenomen, zal niemand verbazen. Momenteel blijft het aantal oproepen stabiel, maar de hulplijn heeft hoe dan ook een recordjaar achter de rug voor mensen die de weg naar Tele-onthaal hebben gevonden.

Het aantal mensen dat aan de lijn hing of de weg naar onze chat heeft gevonden, staat gelijk aan vijf uitverkochte Sportpaleizen

Jennifer Pots, coördinator van Tele-onthaal vertelt in De Ochtend dat de vrijwilligers het goed druk hebben: "Het aantal mensen dat aan de lijn hing of de weg naar onze chat heeft gevonden, staat gelijk aan vijf uitverkochte Sportpaleizen".

"De feestdagen zijn sowieso al een vrij drukke periode, maar in combinatie met de coronacrisis van de voorbije maanden denken we dat de cijfers nog meer de hoogte zullen ingaan", gaat Pots verder. Tele-onthaal heeft daarom een kwart meer vrijwilligers ingezet en hen gevraagd om tijdens drukke momenten een extra shift op te nemen. Daardoor kan de hulplijn nog meer lijnen vrijmaken dan gewoonlijk. 

(lees verder onder de tweet)

Eenzaamheid

Rond kerst en nieuw is het altijd drukker bij Tele-onthaal: "Feestdagen zijn de momenten waarop goede relaties vaak sterk gemist worden en relatieproblemen extra aangevoeld worden", legt Pots uit. "Verstoorde familiebanden, het alleen achterblijven na een breuk of overlijden... Eenzaamheid is een uitschieter tijdens de feestperiode en als je alleen woont of een zekere leeftijd hebt, zorgt dat voor een hogere risicofactor."

Jongeren

Er is in deze coronacrisis al veel gezegd over de jongeren, maar ook bij Tele-onthaal zien ze een opvallend groot aandeel jonge mensen die hun weg vinden naar de hulplijn. "Zeker in de tweede golf hoorden we veel jongeren. Een kwart van de oproepen kwam van mensen onder de 25 jaar, en de meesten daarvan waren ook onder 18", vertelt Jennifer Pots. 

Jongeren hebben nog niet zoveel ervaring met veerkracht en het helpt niet om te zeggen 'dat het maar een jaartje is'

"Tijdens je jeugd kan en mag je heel wat dingen proberen en nu is dat heel moeilijk. Sociale vaardigheden hebben ook een beschermende factor voor jongeren. Dat het sociaal contact nu wegvalt, valt hen heel zwaar."

Pots benadrukt dat het voor jongeren ook niet zo makkelijk is om 'zich over de situatie te zetten'. "Jongeren hebben nog niet zoveel ervaring met veerkracht en het helpt niet om te zeggen 'dat het maar een jaartje is'. De toekomst van jongeren is nu, want je bent maar één keer 16 of 18 jaar oud."

Meer chatkanalen

De woordvoerder van Tele-onthaal meldt dat er extra wordt ingezet op de chatlijnen, omdat de nood hoog is. "Van zodra we extra lijnen op de chat inzetten, zitten die ook meteen vol, maar door de rest is onze aanpak niet meteen anders."

"Luisteren is het mooiste geschenk dat je kan geven. Praten over je gevoelens, dat maakt ze concreet en dat iemand luistert is echt een ruggesteun. Of je nu 16, 19 of 68 bent, dat maakt niet uit", besluit ze.


Zelf nood aan een gesprek?

Praat over wat jou bezighoudt. Bel naar het nummer 106 of ga naar de chatbox van Tele-onthaal via tele-onthaal.be voor een luisterend oor.

Ook vrijwilligers kunnen zich via de website aanmelden.
 

Beluister het gesprek uit De Ochtend:

Lees meer: