Telefoonstress!

9 maart 2015
Telefoneren, het lijkt banaal, maar voor veel mensen zorgt het voor stress. Zeker als er anderen meeluisteren vinden mensen het een lastige klus om de telefoon te gebruiken. Dat leidt ook op de werkvloer tot problemen.

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt dat een telefoongesprek stroef verloopt of dat er stiltes vallen. Ook het afronden is soms een moeilijke klus die veel subtiliteit vereist: hoe zeg ik dat ik eigenlijk het gesprek wil afronden zonder de persoon af te wijzen? En de onzichtbaarheid van de persoon aan de andere kant van de lijn zorgt snel voor onzekerheid: wat als ik hem of haar verveel of stoor?

Volgens cijfers uit 2009 heeft zo’n 40% van de werknemers al eens last van telefoonstress, negen op de tien werknemers zouden ook liever e-mailen dan bellen.

De telefoonfobie zou ook eigen zijn aan de generatie twintigers van nu: sociale media, sms, zorgen ervoor dat ze niet meer hoeven te bellen, de generatie ervoor wordt dan ook al eens de ‘belgeneratie’ genoemd.

 

Zo liet luisteraar Tina (twintiger en leerkracht) ons weten dat telefoneren voor haar bijna altijd een opgave is. Nochtans is ze een heel sociaal iemand.

Maar bellen? Nee, dat vindt ze echt niet prettig: "Er zijn maar heel weinig mensen waar ik zelf spontaan eens naar telefoneer. Alleen mijn familie, vriend en enkele goede vriendinnen kan ik zonder telefoonstress opbellen".

Psychologe Valérie Everaerts reageert: "Telefoonangst is een vorm van sociale angst. Men is bang om beoordeeld te worden. Bovendien ziet men geen gezichtsuitdrukkingen, en dat maakt het moeilijk." Toch vindt Valérie het geen goed idee om een telefoongesprek helemaal uit te schrijven of voor te bereiden.

Ze besluit: "Laten we het vooral niet problematiseren, en gewoon doen. Oefening baart kunst."

 

REAGEER

Heb jij angst om de telefoon te gebruiken? Sms en mail je liever dan te bellen? Kan dat ook altijd, of levert het (bijvoorbeeld op het werk) wel eens problemen op?
Discussieer mee!

 

Neen, telefoneren is voor mij een beproeving die 67 jaar voorbereiding vergt. Per telefoontje. #hautekiet #telefoonstress

— Vdp (@ThijsVandepoele) March 9, 2015

 

@hautekiet Ik stel telefoontjes altijd zo lang mogelijk uit. Erg onhandig als journaliste. Er zijn maar 3 mensen die ik zonder stress bel.

— melissa janssens (@MelissaJanssens) March 8, 2015
 

Foto © Atilla Kefeli

Radio 1 Select