Telenet verhoogt prijzen en gaat in tegen De Croo: "Minister is enkel gefocust op de prijs"

14 juni 2018
Telecomoperator Telenet gaat zijn prijzen voor een aantal producten verhogen. Opvallend: die mededeling komt er kort nadat minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) had gezegd een vierde speler op de markt te willen toelaten. Maar volgens Telenet is de markt al zeer concurrentieel en focust De Croo "enkel op de prijs".

De Croo opperde gisteren het idee van een extra concurrent voor de drie bestaande operatoren (Proximus, Orange en Telenet). Dat zal volgens hem de prijzen doen dalen en de kwaliteit van het netwerk verhogen. En nu komt Telenet dus met het bericht dat de tarieven vanaf 23 juli omhoog gaan.

De timing van die mededeling was enigszins ongelukkig, geeft Telenet-topvrouw Ann Caluwaerts toe. "Het was niet gepland dat die twee zaken samen zouden komen. Een prijsaanpassing is nooit plezant om te doen. We doen dat niet lichtzinnig, we denken daar weken en maanden over na", zegt ze in 'De Ochtend'.

Volgens Caluwaerts is de prijsstijging nodig om te kunnen investeren. "Vandaag stroomt er 100 keer meer verkeer door onze netwerken dan 10 jaar geleden en dat kost geld. Wij doen vandaag een kleine prijsaanpassing. Dat is nodig om die gigantische investeringen - voor Telenet alleen al dit jaar 600 miljoen - te kunnen blijven dragen."

Caluwaerts betwist ook de stelling dat de prijzen in België een stuk hoger liggen dan in het buitenland. "De prijzen zijn competitief. Als je vandaag kijkt naar de inkomsten op mobiele omzet, dan zie je dat die dalen in ons land. Eigenlijk krijgt de klant meer en meer voor minder geld."

"Een vierde speler zal sowieso impact hebben op de kwaliteit"

Hoe dan ook gaat de prijsstijging in tegen wat minister De Croo wil bereiken. "Maar minister De Croo is enkel gefocust op de prijs", reageert Telenet-topvrouw Caluwaerts. "De consument wil ook kwaliteit." En die kwaliteit zal in het gedrang komen met een vierde speler, beweert Caluwaerts.

"Het gaat over spectrum, de radiogolven die het signaal van bij mij tot bij u brengen. Dat is heel schaars. Vandaag verdelen we dat onder 3 spelers. Als je dat in de toekomst onder 4 spelers moet verdelen, zal iedereen minder spectrum hebben en dat zal een directe impact hebben op de kwaliteit van het netwerk. Een vierde speler zal sowieso ook een impact hebben op de investeringsmogelijkheid van de bestaande spelers en dat baart ons zorgen."

Eerder reageerden ook Proximus en Orange negatief op de plannen van Alexander De Croo. Proximus - dat voor de helft in overheidshanden is - heeft het over een "onvermijdelijke impact op de werkgelegenheid".

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: