Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Termijn tussen eerste en tweede dosis Pfizer-vaccin verlengd tot 5 weken, risicopatiënten aan de beurt vanaf 2 april

wo 10 mrt. - 10:59

De tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan tot 5 weken na de eerste prik worden toegediend. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land vanochtend beslist na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Mensen met onderliggende aandoeningen komen vanaf 2 april aan de beurt.
© Belga

Nu wordt de tweede dosis van het Pfizer-vaccin na drie weken toegediend. Die termijn wordt nu verlengd tot 5 weken. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land vanochtend beslist tijdens de interministeriële conferentie (IMC). De experts van de Hoge Gezondheidsraad hadden een tijd geleden al groen licht gegeven, maar nu hebben ook de verschillende ministers van volksgezondheid daar mee ingestemd.

Het is verantwoord om die tweede prik uit te stellen, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid, Wouter Beke (CD&V). "De bescherming van de mensen blijkt voldoende lang gegarandeerd tussen de eerste en de tweede prik."

Afgerond kunnen we zo'n 400.000 extra vaccins inzetten.

— Dirk Ramaekers, hoofd Taskforce Vaccinatie

De beslissing om de tweede prik uit te stellen, zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om meer mensen sneller al een eerste prik te geven. Tot nu toe werd voor elke eerste dosis een tweede gereserveerd, om volledige vaccinatie te kunnen garanderen, ook bij leveringsproblemen.

"Heel concreet betekent dit dat we al de 65-plussers tegen eind april gevaccineerd kunnen hebben in plaats van tegen half mei. Daardoor kunnen we ook twee weken sneller aan de volgende groep beginnen", aldus Beke.

"Afgerond kunnen we zo'n 400.000 extra vaccins inzetten", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie in 'De Wereld Vandaag'. "Dat is natuurlijk maar eenmalig en tijdelijk, maar gezien de epidemiologische situatie is dat zeker goed nieuws. Zeker nu we aan de fase komen waarbij we gaan beginnen met het vaccineren van ouderen, waarna de risicopatiënten aan de beurt zijn. Daar zit onze belangrijkste gezondheidswinst want dat zijn onze kwetsbaarste groepen."

Onderliggende aandoeningen

Vanaf 2 april worden ook de mensen met comorbiditeiten of onderliggende aandoeningen gevaccineerd. Dat is ook beslist op de IMC Volksgezondheid. "Op deze manier zullen de patiënten die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden, gehospitaliseerd te worden of zelfs te sterven sneller beschermd zijn", klinkt het in een persbericht.

De IMC stelde na een advies van de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie al in februari een lijst op met risicogroepen die sneller een vaccin kunnen krijgen binnen fase 1B van de campagne. Alles wordt momenteel geregeld om deze vaccinaties vanaf 2 april van start te laten gaan.

Pfizer levert sneller

Woensdagochtend heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, ook aangekondigd dat Pfizer/BioNTech 4 miljoen dosissen van het vaccin sneller kan leveren dan voorzien. En dat nog voor het einde van deze maand. De EU heeft daarover een akkoord gesloten met de farmareus. Het gaat om zo'n 100.000 vaccins "extra" vaccins voor ons land.

"Hoewel het aantal coronadoden in de hele EU daalt door de vaccinatie van de oudere en kwetsbare bevolking, zien we dat het aantal besmettingen niet evenredig daalt door de besmettelijke varianten van het coronavirus", zei von der Leyen vanochtend tijdens een persconferentie. De EU maakt zich vooral zorgen over een aantal besmettingshaarden, klinkt het.

Meer specifiek heeft ze het over regio's zoals Tirol in Oostenrijk, Nice en Moselle in Frankrijk, Bozen in Italië en delen van Beieren en Saksen in Duitsland. "Maar ook veel andere EU-lidstaten hebben het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de laatste weken sterk zien stijgen. Daardoor hebben ze strengere maatregelen en soms zelfs grenscontroles ingevoerd, welke een negatieve impact hebben, bijvoorbeeld voor grensarbeiders", klinkt het.

Beluister het gesprek met Dirk Ramaekers (hoofd Taskforce Vaccinatie) in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet