Terrassen open en afschaffing avondklok vanaf 8 mei, hoe haalbaar is dat? "Het zal spannend worden"

15 april 2021
© Hatim Kaghat (Belga)
Vanaf 8 mei gaan de terrassen terug open, verdwijnt de avondklok en kunnen culturele activiteiten in de buitenlucht met meer dan 50 personen, als er genoeg 65-plussers gevaccineerd zijn én de druk op de afdelingen intensieve zorg voldoende is afgenomen. De vraag is dan uiteraard: is dat wel haalbaar?

Over welke versoepelingen gaat het?

Vanaf 8 mei zouden de terrassen van cafés en restaurants opnieuw open mogen. Tegelijk wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod van middernacht tot 5 uur ‘s morgens met maximaal drie personen (ook in Brussel waar nu nog een strengere avondklok is). Je mag vanaf dan opnieuw twee nauwe contacten thuis ontvangen van hetzelfde gezin.

Ook culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht mogen opnieuw met maximaal 50 personen en de pretparken kunnen terug open. 8 mei betekent ook meer georganiseerde activiteiten voor jongeren: met maximaal 25 personen buiten (tot 18 jaar) en 10 binnen (tot 12 jaar).

Vanaf juni volgen er dan mogelijk nog versoepelingen. Binnen zouden er dan weer mogelijkheden ontstaan: meer sociale contacten, de opening van de binnenruimtes van de horeca, binnensporten en terugkeermomenten in allerlei sectoren.

Wat zijn de precieze voorwaarden?

Het Overlegcomité heeft twee voorwaarden gekoppeld aan de versoepelingen die vanaf 8 mei zouden kunnen ingaan. 70 procent van de 65-plussers moet minstens één prik hebben gekregen en de druk op de afdelingen intensieve zorg moet voldoende zijn afgenomen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) plakte er gisteren in 'Terzake' een concreet cijfer op: het aantal patiënten op intensieve zorg moet lager zijn dan 500.

Als die cijfers gehaald worden, kunnen vanaf juni nog versoepelingen volgen. Daarvoor moeten bijna alle 65-plussers minstens één prik hebben gekregen en moet de druk op de afdelingen intensieve druk "genormaliseerd" zijn.

Hoe haalbaar is de vaccinatievoorwaarde?

De vaccinatievoorwaarde lijkt alvast zeer haalbaar. "Al meer dan 50 procent van de 65-plussers hebben hun vaccinatie (red. eerste prik) gekregen", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) daarover in 'Het Journaal'. "Tussen nu en 8 mei gaan we minstens nog 1 miljoen bijkomende spuiten zetten."

Ik denk dat we de 70 procent-graad al volgende week zullen bereiken
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is optimistisch dat we die voorwaarde zullen halen. "We zitten goed op schema", zegt hij in 'De Ochtend'. "Ik denk dat we de 70 procent-graad (red. in Vlaanderen) al volgende week zullen bereiken."

Beluister het gesprek met Wouter Beke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

(lees verder onder de foto)

Wouter Beke
Wouter Beke

Ook de doelstelling tegen juni lijkt haalbaar. "We zijn goed aan het opschieten bij de 65-plussers", zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce vaccinatie aan VRT NWS. "Ook de risicogroepen zijn aan het starten. Tegen midden of eind mei (red. ruim op tijd voor de juni-doelstelling dus) gaan we onze meest kwetsbare groepen gevaccineerd hebben."

Hoe haalbaar is de voorwaarde voor de intensieve zorg?

De tweede voorwaarde lijkt andere koek. Het cijfers in de afdelingen intensieve zorg zijn momenteel zeer hoog. Momenteel liggen er 941 mensen op IC-afdelingen. Om het streefdoel te halen moet dat dus in drie weken tijd bijna halveren om aan 500 te geraken. "Er zijn scenario’s waarbij dat haalbaar is", zegt biostatisticus Geert Molenberghs aan VRT NWS, "al zal het spannend worden".

"Het is afhankelijk van ons gedrag, in hoeverre we ons nog aan de maatregelen houden, en hoe de situatie nu is." Er is volgens Molenberghs een vertekening van de cijfers doordat de scholen gesloten zijn. "Volgende week gaan de scholen terug open en de CLB’s hun werk doen, waardoor we beter zicht zullen hebben op de cijfers. Over een week weten we meer dan vandaag."

Voorwaardelijkheid is het sleutelwoord.
Marc Noppen, UZ Brussel

Het goede nieuws is dat het aantal hospitalisaties wat begint af te nemen, maar het is wachten tot ook de druk op de intensieve zorg afneemt. "Het duurt wel even voor je daar de effecten ziet", legt Marc Noppen van UZ Brussel uit in 'Terzake'. "Voorwaardelijkheid is het sleutelwoord. Ik vind het daarom risicovol om te werken met data op basis waarvan een aantal maatregelen al dan niet zullen versoepeld worden."

Bekijk het gesprek met Marc Noppen in 'Terzake' en lees verder onder de video

Patiënten die nu op de afdeling belanden, liggen daar vaak voor langere tijd, zegt Harlinde Peperstraete, intensivist van het UZ Gent in 'De Ochtend'. "De druk blijft lang hoog", legt ze uit. "Pas over twee weken gaan we het effect van de paaspauze voelen." Over de haalbaarheid van de deadline van 8 mei wil ze zich niet uitspreken. "Ik heb geen glazen bol. Het zal afhangen van de verantwoordelijkheid en realiteitszin van iedereen."

Beluister het gesprek met intensivist Harlinde Peperstraete in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Samengevat

Het is mogelijk om de voorwaarden te halen, maar het is verre van zeker. Of zoals Molenberghs het verwoordt: "Het kan wel, maar veel zal afhangen van de vaccinatie aan de ene kant en hoe we in de tussentijd de maatregelen gaan blijven opvolgen. Als we zekerheid hadden, dan zouden die voorwaarden niet nodig zijn en zou gewoon de datum vooropgesteld worden om te versoepelen."

Bron: vrtnws.be, 'Terzake' en 'De Ochtend'

Lees ook: