Aanslag in Wenen: vier burgerdoden, "dader sympathiseerde met terreurgroep IS"

3 november 2020
In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is nog altijd een grote politieactie aan de gang na een terreuraanslag in het centrum van de stad. Eén of meerdere daders openden het vuur op mensen in cafés en restaurants. Vier burgers zijn omgekomen, net als een schutter. Uit onderzoek is gebleken dat hij sympathiseerde met de radicaal-islamistische terreurgroep IS. De politie is nog op zoek naar mogelijke andere daders.

Vanochtend om 6 uur heeft de Oostenrijkse regering samen met de politie een korte update gegeven over de schietpartij van gisterenavond in Wenen. Daar is gezegd dat de schietpartij wel degelijk een terreuraanslag is, gepleegd vanuit islamistische motieven. De dader, die een valse bommengordel droeg, is door de politie doodgeschoten. "De schutter sympathiseerde met terreurgroep IS", zei minister van Binnenlandse Zaken Nehammer.

Het dodental van de aanslag is intussen opgelopen tot 4. Het persbureau APA meldt dat een tweede vrouw aan haar verwondingen overleden. Vanochtend was al bekend gemaakt dat twee mannen en een vrouw waren omgekomen. 15 gewonden liggen in het ziekenhuis, enkele van hen zijn er erg aan toe, waaronder een agent.

Meer details over de gedode schutter wilde de minister en de politie niet kwijt, in het belang van het onderzoek. Het is immers nog altijd niet duidelijk of er nog andere daders bij aanslag betrokken zijn. "Er is een huiszoeking aan de gang in de woning van man in Wenen, " zegt onze correspondent Michaël De Werd, in de hoop daar aanwijzingen te vinden. De speurders bekijken ook alle videomateriaal dat mensen in de buurt aan de politie hebben doorgegeven, om daar aanwijzingen te vinden of en hoeveel andere daders betrokken zouden zijn.

De eerste schietpartij vond plaats rond 20 uur gisteravond in de Seitenstettengasse in Wenen. Daarna volgden nog vijf schietpartijen op andere locaties in de stad. De schietpartij vond plaats in een populaire uitgangsbuurt in Wenen. "De schietpartij begon direct tegenover een synagoge, maar die was op dat moment verlaten. Omdat vannacht de lockdown in Oostenrijk begint, hadden veel mensen van de gelegenheid gebruikt om nog uit te gaan. Die mensen waren het doelwit van de daders", meldt correspondent Michael de Werd van uit Wenen.

De politieactie is vanmorgen nog steeds aan de gang. Aan de inwoners van Wenen wordt gevraagd weg te blijven uit het centrum. In Wenen blijven de scholen vandaag dicht, behalve voor kinderen van ouders die niet zelf voor opvang kunnen zorgen.

De Belgische premier Alexander De Croo heeft aan zijn Oostenrijkse ambtsgenoot Sebastian Kurz en de slachtoffers van de schietpartij zijn medeleven betuigd. "Ik betuig mijn solidariteit aan de inwoners van Wenen en Oostenrijk. We zullen nooit toegeven aan terreur", klinkt het.

Luister naar Michael De Werd, vanuit Oostenrijk in De ochtend:

Luister ook naar Marc Coeckelbergh (Vlaming in Wenen) en Bibi Van Ginkel (expert terrorisme):

Bron: vrtnws.be en De ochtend