Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Terrorisme: bestrijden en vermijden

ma 16 nov. - 11:01

We kregen in Europa de laatste weken te maken nieuwe opflakkeringen van terreur door radicale islamisten. Hoe valt te verklaren dat een aantal aanslagen elkaar snel opvolgden? Zijn het “lone wolves” of zit er mogelijk toch een groepsstrategie achter? Wat is de impact van deze nieuwe terreur-opflakkering op wie er van dichtbij mee te maken kreeg? En vooral ook: hoe kan het bestreden én vermeden worden? Daarover hebben we het vandaag in De Wereld van Sofie.
Samuel Paty

In september werden twee mensen neergestoken bij de voormalige  kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Daarna volgde de moord op de geschiedenisleraar Samuel Paty, gepleegd door een Tsjetsjeense terrorist. Dan de mesaanvallen in Nice waarbij drie doden vielen, de dader was een Tunesiër die net in Frankrijk was aangekomen. En weer enkele dagen later werd Wenen opgeschrikt door een man die op zes verschillende plaatsen begon te schieten in de binnenstad. Vier doden, 22 gewonden. Staan die aanslagen los van elkaar of ergens ook weer niet? Zijn de terrorismeprocessen die lopen of er aan komen mogelijk triggers geweest? Vragen voor VRTNWS-expert ter zake Rudi Vranckx.

Eddy Van Calster verloor zijn vrouw Fabienne bij de aanslag op Zaventem op 22 maart 2016. In hoeverre hebben de recente berichten over terroristische acties een impact op hem? Rijten ze oude wonden opnieuw open? Hoe ging Eddy verder met zijn leven, ondanks het trauma dat hij opliep?  Reporter Lotte De Caluwé zocht hem op.

Hoe voorkom je dat erg jonge mensen die mogelijk vatbaar zijn voor radicale ideologieën er zich door aangetrokken voelen? Hoe werk je aan de weerbaarheid en zelfzekerheid van jongeren die mogelijk vatbaar zijn voor radicalisering? Reporter Brecht Devoldere sprak met Alexander Van Leuven en een van de coaches van “Positieve Identiteit en Maatschappijvorming” (PIM) in Mechelen.

Maar wat als het wel zo ver komt, dat iemand radicaliseert en sympathieën ontwikkelt voor IS of andere radicale islamistische groeperingen? Hoe kan je die persoon weer op andere gedachten krijgen?  Cherif El Farri is mede-oprichter van CEAPIRE, expertisecentrum rond radicalisering en deradicalisering in Antwerpen. We zoeken bij hem ook een antwoord op de vraag: wat gebeurt er eigenlijk met een gedode moslimterrorist? Hoe vermijd je dat die een heldenstatus krijgt of na zijn dood volgelingen inspireert?
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet