Terug naar de hoogdagen van Haçienda en Paradise Garage

21 september 2017
Eind september 1987 sluit de legendarische Paradise Garge club in New York de deuren. Tien jaar later gaat ook de even legendarische Haçienda in Manchester onherroepelijk dicht. Wonderland ravet 30 en 20 jaar na de feiten na met de sterkste verhalen over die clubs.

Zompige bassen, zwaaiende lichtflisten, zweterige sfeer. We zijn een en ander gewoon in Wonderland, maar zoals het er in de jaren '80 en '90 aan toe gaat in de Haçienda en Paradise Garage, nee, daar kunnen we ons, plechtige communicanten, weinig bij voorstellen. Daarom: een special over de grote jaren van beide clubs uit Manchester en New York.

Paradise Garage wordt opgericht in 1977 in een leegstaande garage. The Garage is de logische naam, maar dat klint te somber en dus wordt het Paradise Garage. Het allerbelangrijkste is DJ Larry Levan die eigenlijk de club belichaamt. Levan speelt alle genres door elkaar zolang het maar dansbaar is: Talking Heads en The Clash naast disco. Voor velen is Larry Levan nog steeds dé grootste/beste DJ allertijden.

Hier kan je zijn set van op de sluitingsavond in september 1987 beluisteren:

In Manchester gaan de deuren van de Haçienda open in 1982. Er gaat veel geld naar design en interieur van de club en met de opkomst van de party drugs, waardoor mensen minder drinken, zorgt dat ervoor dat de club verlieslatend is. Naast DJ-sets zijn er ook vaak live-optredens, van oa. New Order en Fad Gadget. Zelfs Madonna speelt er in ‘84. Een van de top-DJ's is Mike Pickering, hij is ook lid van Quando Quango.

Ilse Liebens trekt in Wonderland een blik sterke verhalen over beide clubs open met twee gasten: Bart Vanneste alias DJ Red D - hij draait vaak samen met Lady Linn, zij zingt dan live over de chicago houseplaten die hij draait, en Thomas Janssens alias DJ Tomaz - hij werkte jaren mee met Switch op Stubru, staat bekend als techno-dj maar is enorm gepassioneerd door alle soorten muziek.

Bart en Thomas hebben elk een platendraaier voor hun neus om hun verhalen te illustreren met de muziek uit de hoogdagen van beide clubs. Vanavond om 21u in Wonderland.