Terug naar de middeleeuwen!

28 november 2020
Het nadeel van de stukken van journalist Pieter Stockmans, de gedreven Oost-Europa specialist van Mo*, is dat hij zo diep graaft en vaak zo’n griezelige dingen ontdekt dat je bijna begint te geloven dat het complotheorieën zijn. Neem nu de anti-abortuswetgeving in Polen. Waar komt die vandaan?

De Polen zijn oerconservatief en aartskatholiek, zou je denken. Typisch. Vooroordelen, het is een gerief. Maar waar komen die massale protesten dan vandaan? Veel van die vrouwen gaan toch ook naar de Kerk? Er klopt iets niet.

Blijkt dat er een plan achter zit. Een Heel Groot Plan. En achter dat plan zit een organisatie, een Hele Grote Organisatie. Met veel geld en veel leden.

TFP zo heet ze. Tradição Família e Propriedade. Een Braziliaanse club van christelijke fundamentalisten, die pleiten voor een terugkeer naar de middeleeuwse standenmaatschappij. Gedaan met mensenrechten en gelijkheid. Kerk en Kapitaal weer samen aan de macht, vrouw aan de haard, geen abortus, geen anti-conceptie, geen sodomie of raar transgendergedoe, iedereen gelukkig.

Klinkt als een rare sekte. Helaas. Het is een bijzonder wijvertakte organisatie met afdelingen in heel veel landen, waaronder dus Polen, maar ook veel dichter bij ons. Dries Van Langenhove ging ooit op zomerstage bij TFP.

Niks geen aanslagen of straatprotest. Mantelpak. Denktank. En lobbyen like hell. Dat is hun tactiek.

Die Poolse anti-abortuswetgeving is maar een eerste stap. Een testcase. Eens kijken of het lukt. Ja, dus. Dan wordt het dus griezelig. En hoog tijd om Pieter Stockmans in huis te halen om ons te komen uitleggen wat ons hier misschien ook nog te wachten staat. Wat de rol van de Kerk is en van ‘Sint Poetin’. En van Donald Trump. 

Hadden we al gezegd dat het soms klinkt als een complottheorie? Maar wacht eens, die homohaat in Hongarije? Het euthanasiedebat dat bij ons weer brandend actueel is? Zou het? 

Meer lezen kan ook in Mo*.

Beluister het volledige gesprek :