Terug naar de natuur

17 oktober 2019
“Cursussen vogelspotten in een mum van tijd vol. Hier en daar wachtlijsten” kopte een krant. Het “bushcraft-weekend” in het Meerdaalwoud in Heverlee trok het afgelopen weekend vlot 800 deelnemers, 8 jaar geleden amper 50. “Natuurcoaches” schieten als paddenstoelen uit de grond. Een ziekenhuis koos er voor een wachtkamer in het groen te maken. Het zijn maar een paar voorbeelden die een hang en een drang naar de natuur lijken te bewijzen. Hoe en waarom zoeken we ons heil zoeken in de natuur?

Anna Schneider richtte nog maar pas de vogelspotclub “De Duifkes” op. Wat vindt ze zo geweldig aan vogelspotten en wat vindt ze zo fascinerend aan diverse soorten vogelzang?

Een boswandeling op zondag kan echt deugd doen. We voelen ons nadien vaak herboren. Maar kunnen we dat ook wetenschappelijk aantonen? Maakt natuur ons gelukkiger en gezonder? Ilse Simoens is biologe en als wetenschapper verbonden aan het Inbo, het instituut voor natuur- en bosonderzoek.

In Veerle-Heide ligt het domein Hart van de Merode. Het zijn bos- en landbouwgronden waar je als coöperant dieren kan houden, gewassen kan telen, op hout kan koken, wandelingen organiseren… Reporter Brecht Devoldere zette zich mee aan het kampvuur met Rik, Katrien en Dirk die er een aandeel hebben. Wat drijft hen zo dicht naar de natuur?

Meestal nodigen wij socioloog Walter Weyns uit omwille van zijn expertise over maatschappelijke fenomenen, maar onlangs liet hij zich langs zijn neus weg ontvallen dat hij het grootste respect heeft voor bomen, rotsformaties, bronnen. Reporter Ward Bogaert wou daar het fijne van weten en trok met de socioloog naar het Middelheimpark in Antwerpen.

Het verlangen naar de ongerepte natuur vind je al eeuwenlang in Rusland, het lijkt wel ingebakken in de Russische ziel. Want zelfs al woont hij/zij graag in de stad, menig Rus verlangt naar zijn datsja of buitenhuis op het platteland. Peter D’Hamecourt was jarenlang VRT-correspondent in Moskou en is nog altijd de blije bezitter van een datsja.

Dat de natuur niet aan iedereen besteed is bleek al in 1971 uit het programma “Alleen op een eiland”. Twee schrijvers - Jan Wolkers en Godfried Bomans - verbleven elk een week op het eiland Rottummerplaat, in het noorden van Nederland. Het enige contact met de buitenwereld gebeurde via een soort walktie talkie. Redacteur Max Vrijens maakt een bloemlezing met de beste quotes van Wolkers en Bomans.

Lees ook: