Terug naar Rwanda: “Ik zag daders en slachtoffers samenwerken op het veld”

7 april 2019
25 jaar geleden vond de genocide in Rwanda plaats, die aan honderdduizenden mensen het leven zou kosten. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot was toen in Rwanda en trok er opnieuw naartoe om de herdenkingsplechtigheden mee te maken.

“De wonden zitten nog diep”, vertelt Vanderschoot. “Ik sprak met mensen die tientallen familieleden in één klap verloren zijn. In rusthuizen zitten bejaarden die niemand meer hebben. Door de herdenkingsplechtigheden komen die littekens opnieuw naar boven.”

Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Rwanda liggen nog steeds moeilijk. “Er zijn ook nog mensen die rancuneus blijven. Sommigen vinden dat ze niet om hun doden mogen rouwen. Verzoening is een werk van lange adem. Want wat zijn 25 jaar in een mensenleven, na zoveel doden?”

Vanderschoot ziet ook positieve trends. “Ik bezocht hier projecten van verzoening, en ik zag daders en slachtoffers samen werken op het veld. Een vrouw vertelde me over een nieuwe generatie jongeren die tussen de ethnieën huwt.”

Michel in Rwanda

Premier Michel is ook in Rwanda. “Die is met veel égards ontvangen, en verwelkomd door president Paul Kagame zelf.” Michel sprak over verdere economische samenwerking tussen Afrika en Europa. Daarna volgt onder meer een bezoek aan het genocidemuseum. 

Herbeluister