Terug naar school, veilig met de fiets?

1 september 2016
1 september: iedereen terug naar school en iedereen terug in het verkeer. Voor velen is dit niet alleen een bron van ergernis, maar ook van angst. Ouders vragen zich af of hun kinderen met de fiets wel veilig op school raken. Want tussen alle andere fietsers, auto's en zelfs vrachtwagens loert het gevaar vaak om de (dode) hoek. Hoe kunnen we die schoolomgeving veiliger maken?

In Kortrijk hebben ze beslist om het vrachtverkeer uit de schoolomgeving te bannen, een uur voor het begin en een halfuur na het einde van de schooldag. En in Nederland is het de regel: als het groen is voor de zachte weggebruikers, is het sowieso rood voor de harde. Zo worden dodehoekongevallen op een heel simpele manier vermeden. Dit soort conflictvrije verkeerslichten zou in sommige schoolomgevingen al een groot verschil kunnen maken. Maar dat is zeker niet het enige probleem. Denk maar aan ouders die hun auto zo dicht mogelijk tegen de school willen parkeren en daardoor de verkeersregels met de voeten treden. Of vrachtwagenchauffeurs die in het centrum van de stad tussen hordes fietsende schoolkinderen moeten laveren. En dat allemaal in het gehaaste kwartier voor de schoolbel gaat.

Hoe kan het veiliger?
Ken jij een school die het goede voorbeeld geeft? 

 

Oproep

  • Gaan jouw kinderen met de fiets naar school? Stuur je ze met een gerust hart op pad? 
  • Hoe zit het met de verkeersveiligheid in de schoolomgeving?
  • Wat kan er beter? Wat moet er veranderen? 

Reageren kan hieronder. Mogen wij je bellen of wil je anoniem reageren? Stuur dan je reactie met je telefoonnummer naar hautekiet@radio1.be of stuur een sms naar 5680 (50 cent per bericht)

Lees ook:

Radio 1 Select