"Terwijl iedereen aan ijsjes likte, zaten vele studenten te zwoegen op saaie, dikke cursussen"

19 augustus 2018
Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze week schrijft professor en filosoof Ignaas Devisch een brief aan alle universiteits- en hogeschoolstudenten met herexamens.

"Beste studenten,

Deze week is de alombekende tweede zittijd van start gegaan. De meest gehate van alle examenperiodes. Zelf heb ik nooit herexamens gehad dus ik kan niet uit eigen ervaring spreken. De uitspraak die je vroeger in eerste zittijd van een prof vooral niet wilde horen, was: 'kom maar terug in september'. Dan wist je hoe laat het was: studeren tijdens de zomermaanden.

Maar de tijden zijn veranderd en de herexamens zijn nu vooral een zaak van augustus geworden. Dit betekent dat de vakantieperiode nog korter is dan voorheen. En of het een rotzomer is geweest voor studenten. Terwijl iedereen anderhalve maand lang aan ijsjes likte of zich naar zee haastte om af te koelen, zaten velen onder jullie in een klein kamertje te zwoegen op saaie en dikke cursussen. Ik heb medelijden met jullie. Helaas mogen die emoties geen enkele rol spelen tijdens de examens. Wie oordeelt wordt verondersteld streng en rechtvaardig te zijn en iedereen op een gelijke manier te behandelen. Ten slotte is alles vooraf ook duidelijk vooraf afgesproken.

Als student moet je minstens kunnen doen alsof je het kent en als prof moet je punten geven op wat je leest en hoort. Medelijden hoef je als student dus niet te hebben, wel veel moed tijdens het studeren. En hoe beter je de materie kent, hoe minder geluk je nodig hebt.

Niettemin blijft examens afleggen een helse klus die een zekere heldenstatus verdient. Je moet de stress overwinnen, zelfzeker voor de dag komen, je niet uit je lood laten staan en in staat zijn om zeer geconcentreerd alles te geven wat je in je hebt. En dat blijft telkens weer een grote opgave waarvoor ik alleen maar mijn bewondering kan uitspreken.

Daarom sta ik erop om iedereen met herexamens veel succes toe te wensen en daarna toch nog een beetje vakantie te hebben.

Met de beste groeten,

Ignaas Devisch"

Lees ook