Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Test Aankoop waarschuwt voor problemen met Chinese webwinkels

ma 19 aug. - 9:09

De consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt klanten voor de risico's die opduiken als je iets bestelt bij Chinese webwinkels. Uit een onderzoek van Test Aankoop waarover De Standaard schrijft, komen verschillende problemen naar boven. Enkele tips waar je op moet letten op een rij.
AliExpress logo op smartphone

Chinese webwinkels winnen de jongste jaren steeds meer aan populariteit. Dat komt niet het minst door het ruime aanbod aan items die je er aan een bijzonder lage prijs kan kopen."We krijgen meer en meer klachten over die webwinkels, waaruit we afleiden dat meer mensen de weg daarnaartoe vinden. Allicht laten ze zich leiden door de heel lage prijzen en miskijken ze zich zo op de risico's", zegt woordvoerder  Simon November.

Test Aankoop bestelde zelf 64 uiteenlopende producten op 6 Chinese websites. Het ging om 4 webwinkels (Banggood, Dealextreme, MiniInTheBox, Tinydeal) en 2 platforms waar externe verkopers hun producten aanbieden (het bekende AliExpress en Wish). Uit dat beperkte onderzoek kwamen verschillende pijnpunten naar boven.

Lange levertijden

De gemiddelde levertijd van de bestellingen door Test Aankoop bedroeg 24 dagen. De kortste levertijd was 9 dagen, de langste maar liefst 64. Niet alleen zijn de levertijden erg lang, maar komen ze bovendien ook niet overeen met wat de webwinkels en -platforms zelf beloven.

Bij 1 op de 10 abonnees van Test Aankoop werd niets geleverd. Twee van de 64 bestellingen die de consumentenorganisatie zelf plaatste, kwamen niet eens aan. Daarnaast laat de kwaliteit soms te wensen over en zijn de bijgevoegde handleidingen onleesbaar of onbruikbaar.

Het product is ook niet altijd veilig. Meer dan de helft van de producten die vorig jaar door Europa als onveilig werden bestempeld, kwam uit China. De grootste gevaren: risico op verwonding, chemische risico's en verstikkingsgevaar voor kinderen. Bovendien bestaat het risico dat je namaakproducten koopt, dat is strafbaar én je riskeert op te draaien voor de vernietigingskosten bij de douane.

Ook de extra kosten zijn niet min. Voor een verzending van minstens 22 euro betaal je 21 procent btw. Op producten van 150 euro betaal je Europese invoerrechten. Dikwijls zijn er problemen als je een bestelling wil terugsturen. Normaal gezien heb je daar 14 dagen de tijd voor, maar de Chinese webwinkels passen dit niet consequent toe. Bovendien is een pakje terugsturen ook erg duur. Voor een zending tussen 350 gram en 1 kg betaal je via bpost 21,75 euro, voor een pakje tussen 1 en 2 kg is dat 43,50 euro. Als consument kan je die extra kosten ook niet altijd verhalen.

Tips

Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, geeft consumenten enkele vuistregels mee:

  • Geef niet meer dan 22 euro per aankoop uit om extra kosten te vermijden
  • Betaal met een kredietkaart waaraan een verzekering gekoppeld is, zodat je bij een niet-levering je geld kan terugkrijgen
  • Lees de reviews op de websites
  • Koop zeker geen namaak
  • Koop veilige producten, al is dat niet altijd evident
  • Aarzel niet om de verkoper aan te spreken als er een dispuut is


Beluister het gesprek met Simon November in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet