Test met gekweekte tumor kan voorspellen of chemotherapie zal aanslaan

15 oktober 2019
© Lucas Vasques (via Unsplash.com)
Kankeronderzoeker Salo Ooft heeft een test ontwikkeld die kan voorspellen of een behandeling voor darmkanker zal aanslaan of niet.

Ooft, die werkt aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, kweekte tumorcellen in een potje en liet er medicijnen op los. Op basis hiervan kan hij zeggen of chemotherapie al dan niet zal aanslaan.

“Eerste stap”

“Het is een eerste stap. We hebben gekeken naar een select aantal chemotherapieën” vertelt hij in ‘Nieuwe Feiten’. “We kozen voor darmkanker omdat we daarvan de tumorcellen van een patiënt goed kunnen kweken. In principe kan het van elke soort tumor, maar vooral voor darmkanker werkt het erg goed. We vergeleken de respons van de tumor, met de patiëntrespons, en die lijken heel goed overeen te komen.”

“Maar een klein deel van patiënten heeft baat bij chemotherapie”

Bedoeling is om zinloze behandelingen te vermijden “vooral in het geval bij chemotherapie, omdat maar een klein deel van de patiënten er echt baat bij heeft.”

Een volgende stap is om op deze manier te zoeken naar de juiste behandeling. Dit is echter nog een therapie die in volle ontwikkeling is.

Meer info over het onderzoek van Salo Ooft en zijn collega's vind je op sciencemag.org

Beluister ook het gesprek met Salo Ooft in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: